Facebook furnizeaza informatii despre activitatea utilizatorilor catre DNA si serviiciile miliţieneşti

politie facebookProcurorii DNA şi cei din Parchetul General au, de ceva vreme, un ajutor de nădejde în depistarea corupţilor. Surprinzător sau nu, sprijinul vine de la Facebook, reţeaua de socializare atât de populară şi la noi în ţară, scrie Libertatea.

Pe lângă interceptări şi sute de ore de filaj, în care ofiţeri sub acoperire au fost practic “umbrele” celor pe care- i urmăreau, anchetatorii au solicitat date şi de la Facebook. Asta pentru că mulţi dintre cei vizaţi pentru fapte de corupţie şi-au făcut pagini personale pe reţeaua de socializare şi nu de puţine ori anunţau unde sunt, cu cine se întâlnesc, ce program îşi fac. Practic, orice pas al unui utilizator activ al Facebook poate fi uşor de monitorizat de administratorii reţelei. Anchetatorii s-au prins imediat că există o nouă şi foarte exactă sursă de informaţii despre oricine foloseşte reţeaua.

Astfel, dosarele instrumentate la nivelul DNA şi al Parchetului General au fost completate cu informaţii despre ce au făcut infractorii într-o anumită perioadă de timp. “Cei de la Facebook ne-au dat CD-uri cu înregistrarea a tot ceea ce a făcut persoana respectivă. De la ce poze a postat, când a făcut acest lucru, cu cine a vorbit şi ce anume, unde s-a aflat într-o anume zi şi la ce oră, date de localizare cu longitudine şi latitudine etc. Aceste indicii au fost puse cap la cap şi astfel s-a putut ajunge la cei care au comis infracţiuni”, au dezvăluit surse judiciare pentru Libertatea.

Mai mult, în cadrul companiei Facebook există un departament specializat şi un strateg pe probleme de securitate care se ocupă de solicitările venite de la instituţii şi guverne din întreaga lume.

Pe de altă parte, reamintim că Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis recent că profilul personal de Facebook, chiar dacă este accesibil unui numar restrâns de persoane, constituie “spaţiu public”, şi nu privat. Decizia ICCJ a respins astfel ca nefondat recursul unui fost director din prefectura Mureş care a contestat o sancţiune primită de la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării din cauza unei postări pe pagina personală de Facebook. În România cazul a constituit o premieră, iar Facebook are peste sapte milioane de useri.

Sursa: FrontPress.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s