Din secretele tâlharilor care sperie Constanţa: cum îşi aleg victimele şi unde atacă

Din secretele tâlharilor care sperie Constanţa: cum îşi aleg victimele şi unde atacă - fondcumisialegvictimeletalharii-1414516194.jpg

În ultima perioadă, lună de lună, aproximativ zece tâlhari au ajuns după gratii, în arestul Poliţiei Constanţa. Fără nicio mustrare de conştiinţă, au ameninţat copii pe stradă, au atacat femei în scări de bloc ori au intrat peste bătrâni în casă.

Municipiul Constanţa este localitatea cu străzile cele mai periculoase din judeţ, o arată statisticile realizate de oamenii legii. Este lesne de înţeles motivul: aici au loc cele mai multe tâlhării – indiferent că sunt pe arterele principale, ziua în amiaza mare sau la adăpostul întunericului, pe alei înguste dintre blocuri – şi aici vin să dea „lovitura” borfaşii din localităţile limitrofe.

În ultimii ani, numărul tâlhăriilor comise pe străzile Constanţei s-a menţinut ridicat. Aşa se face că magistraţii constănţeni au emis, lunar, în medie, zece mandate de arestare pentru indivizi acuzaţi că au ameninţat copii sau femei, pentru a le sustrage telefonul mobil sau că au intrat peste bătrâni în casă, pentru a le fura agoniseala strânsă pentru înmormântare. Iar pentru că aceşti indivizi nu se tem să folosească violenţa, să scoată cuţitul pentru a-şi ameninţa victima sau chiar să-i dea în cap, sunt consideraţi imprevizibili şi periculoşi.

De ce sunt preferate anumite victime

Tâlharii care acţionează în Constanţa au dovedit că preferă aleile înguste dintre blocuri, dar nu se feresc nici de bulevardele principale. „Am avut tâlhării comise şi ziua în amiaza mare, pe bulevard, de exemplu, pe b-dul Alexandru Lăpuşneanu, în dreptul la «Papa Bun», o zonă destul de circulată, s-ar putea spune. Au ameninţat un minor şi i-au smuls smartphone-ul. Femeile, în schimb, sunt atacate pe alei, imediat după lăsarea întunericului”, ne-au relatat poliţiştii care anchetează aceste cazuri. Concret, tâlhării au fost semnalate pe aleii precum Daliei (din Tomis Nord), Mălinului (Tomis 2), care au în comun faptul că sunt înguste şi străjuite de gard viu, ce oferă infractorilor mediul propice pentru a-şi pierde urma.

Dacă în trecut aceşti infractori violenţi smulgeau lănţişoare şi cercei, în ultimele luni s-au axat pe telefoane mobile şi poşete. De aceea, şi preferinţa în alegerea victimelor: femei, cu vârste cuprinse între 50 şi 60 de ani, care reacţionează mai greu, şi minori, căci sunt mai uşor de intimidat, chiar şi numai prin folosirea ameninţărilor verbale, fără să fie nevoie să se recurgă la violenţă fizică. „Smulgerile au ca victime persoane cu vârsta de 60 de ani şi peste, în rândul acestora fiind înregistrate şi cele mai frecvente cazuri de tâlhării consumate la domiciliul victimei – aşa numitele «călcări»”, subliniază comisar şef Margareta Fleşner, de la Institutul de Prevenire a Criminalităţii.

Cât priveşte profilul celor care comit astfel de fapte, potrivit oamenilor legii, aceştia sunt tineri (majoritatea au între 17 şi 20 de ani), nu au mers prea mult pe la şcoală şi nu sunt străini de consumul de alcool sau etnobotanice.

Tâlharii „miros“ vulnerabilitatea

Menţionăm şi alte precizări ale specialiştilor de la Institutul de Prevenire a Criminalităţii: „În cazul smulgerilor, majoritatea victimelor sunt conjuncturale: făptuitorul are intenţia de a proceda în acest mod, îşi alege ca loc de acţiune strada sau mijloacele de transport în comun, ziua, când aglomeraţia îi permite să rămână neobservat în timp ce studiază din multitudinea de posibilităţi victima care posedă bunuri şi pare mai neatentă sau mai vulnerabilă. În cazul ameninţărilor, agresorii selectează victime asupra cărora se impun prin evidenţierea raportului inegal de forţe, dar şi prin faptul că, de regulă, există o reacţie de inhibiţie a victimelor. Faptul că li se întâmplă aşa ceva, că violenţa sau tâlhăria sunt pentru ele simple noţiuni abstracte, despre care nu-şi imaginează că ar putea căpăta realitate în propria viaţă, percepţia lipsei de susţinere din partea altor cetăţeni, temerea că agresorii ar putea fi capabili de mai multă violenţă dacă s-ar opune, şochează victimele şi le fac să cedeze uşor ameninţărilor”.

„Există o categorie de victime care atrag atenţia agresorilor prin felul lor special de a se purta: din discuţiile purtate cu unii ofiţeri judiciarişti, a reieşit că unii tâlhari au un simţ deosebit de a detecta persoanele care se află într-o stare de vulnerabilitate ridicată în momentul în care sunt atacate, dau impresia de nepăsare faţă de ceea ce li se întâmplă sau că sunt neajutorate şi temătoare: multe victime femei erau în situaţii de divorţ, văduve, se certaseră recent cu soţul sau prietenul”, au mai notat specialiştii.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s