Octavian Goga – Ideea nationala

Conferinta in fata studentilor universitari din Cluj  Octavian-Goga

Si eu am fost in Arcadia, d-lor studenti!…
Tot ce regret, e ca s-a scurs multa vreme de atunci, douazeci de ani, daca nu mai bine, de cand pe malul Dunarii, la Budapesta s-a cheltuit tineretea infrigurata a generatiei mele de universitari ardeleni. Cu cat trec zilele si pun o mai mare distanta intre rosturile de odinioara si cele de astazi, cu atat imi apare mai greu si mai tulbure zbuciumul nostru care a ramas in urma.
Se va gasi desigur cineva odata sa se apropie cu mintea de vremile de ieri si sa reconstruiasca pe seama posteritatii o icoana sufleteasca a carturarului nostru de aici, in ultimele doua decenii care au precedat prabusirea Ungariei istorice. Acest cronicar va avea de zugravit un tablou intuncat si miscator: tacerea noastra dinaintea furtunii. In aceasta perioada, o conceptie de stat nenorocita, purtand in ea germenul mortii, a facut sa ne zbatem sub zvarcolirile ei cele din urma, cele mai indaratnice si mai violente. Din orice latura ar fi sa judecam tendintele de cotropire ale vechiului regim, ele apar odioase si insuportabile. E un aspect posomorat de ansamblu capitolul de strangulare a unui popor. Pagina cea mai trista insa, care ne urmareste si azi ca o boala de adolescenta, e inchisoarea intelectuala in care am trait noi, lupta surda si deznadazduita ce am dat pentru a ne crea un acord intre sufletul mostenit si preceptele civilizatiei care veneau sa ne instraineze…

Cititi aici intregul articol: OctavianGoga.ro

 

 

Anunțuri

Un comentariu la “Octavian Goga – Ideea nationala

  1. cred ca ar fi o idee buna ca pe pagina principala sa nu publicati tot continutul articolelor, ci doar un fragment din ele(in engleza se numeste „excerpt”). In felul asta ar fi mult mai usor sa navighez pe articole si sa nu trebuiasca sa parcurg tot continutul unui articol ca sa ajung la al doilea.

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s