Vizitati Muzeul Memorial „Octavian Goga” din Ciucea, la 90 km de Cluj – Napoca

Prezentare Muzeul Octavian Goga din Ciucea, Cluj, realizat de echipa Romania Turistica in octombrie 2012.

Ciucea a devenit (în mod cvasi-miraculos) o ctitorie a Poeziei, cum sunt Ipoteștii și Mirceștii, cum e Lancrămul, cum e Mărțișorul. Se cuvine să amintim aici paradoxala aventură a acestei proprietăți, salvată în plină și sălbatică satrapie a colectivismului și exproprierilor. Cea care a salvat Ciucea a fost Veturia Goga, văduva Poetului.          Inspiratoarea și muza lui din trecut, incitatoarea totodată, deloc fastă, a unor combinații politice, o femeie voluntară, tenace, de mari ambiții și orgolii, figură „wagneriană”, construită cu pasiunea sa muzicală pentru sonoritățile negurosului meșter de la Bayreuth (unde ea însăși ar fi urmat să urce pe scenă, dacă izbucnirea primei conflagrații n-ar fi zădărnicit promisiunea unei cariere de „divă” europeană), Veturia Goga a fost, rând pe rând „castelana de la Ciucea”, „văduva națiunii” (după dispariția Poetului), personajul ocult (nici până azi descifrat) din timpul dictaturii lui Antonescu, apoi – în ultimele decenii de viață – un „peregrin”, cu broboadă și baston (asemeni lui Tannhäuser), apărând cu dinții Ciucea și memoria lui Goga, și reușind! Fantastică performanță, într-o vreme a inechităților și temnițelor, a lichidării elitelor și a amneziei istorice. Numai accesul la arhivele secrete va dezvălui (dacă va dezvălui…) secretul Castelanei-Baucis.
     Dar este oare necesar să
știm ce ascundea misterioasa wagneriană, sau e suficient să constatăm puterea invincibilă, legendară a iubirii? Și să ne plecăm fruntea în fața tenacității iubirii. Căci așa ca în fresca mausoleului, inspirată de teribila Walkirie, Poetul și Soția – ctitorii – pășesc peste valuri de vreme, spre lumină, de-a pururea.
     Iar pe tâmpla acestei case s-ar cuveni să se scrie ceea ce trecătorul poate citi pe fruntea bazilicei Santa Maria della Passione din Milano:

„Amori et Dolori Sacrum…”
Închinată Iubirii și Durerii.

Mircea ZACIU
*** – Locatarii de la Ciucea, Album Veturia şi Octavian Goga,
Biblioteca Apostrof, Cluj-Napoca, 1998, pag. 11
Octavian Goga

site official: www.MuzeulOctavianGoga.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s