Cum sunt exploataţi românii care muncesc peste hotare

cumsuntexploatati1-1406309088.jpg

„Am plecat din Italia pentru că acolo nu mai găseam deloc de lucru, iar din salariul soţiei, de menajeră, nu ne puteam întreţine împreună cu copilul. În Germania, am găsit repede de lucru într-o firmă care prelucra fier forjat, dar la început îmi dădea doar 500 de euro. Mai erau doi români acolo, care mi-au spus că şi la ei a fost la fel la început, apoi le-a mai crescut salariul. Am stat două luni, timp în care am trăit mai mult din ce mai aveam în cont, pentru că îmi vândusem maşina la plecarea din Italia. Apoi, într-o zi, m-am hotărât să îl rog pe patron să îmi mărească şi mie salariul. Nu numai că nu a vrut, dar mi-a spus că, dacă nu îmi convine, sunt liber să plec. Ştia că abia ne descurcam şi că nu aş fi riscat să plec şi să rămân din nou fără job”, ne-a povestit Costin, un constănţean care a ales să-şi câştige traiul în străinătate, de mai bine de zece ani de zile.

Astfel de poveşti sunt întâlnite foarte des în rândul conaţionalilor noştri plecaţi la muncă peste hotare. Mulţi ajung să lucreze pe câţiva bănuţi doar pentru a nu muri de foame. Este, de fapt, o formă de exploatare pe care au început să o practice din ce în ce mai mult angajatorii din ţările unde preferă românii să-şi încerce norocul. Au înţeles că oamenii sunt disperaţi şi nu au nicio remuşcare în a face eco-nomii, dându-le salarii mizerabile.

Salariul minim, impus de Angela Merkel

Ministrul Muncii, Rovana Plumb, s-a întâlnit în cursul acestei săptămâni cu omologul său din Germania, Jorg Asmussen. Cei doi au discutat despre combaterea muncii nelegale, dar şi despre exploatarea românilor care lucrează în Germania. „Dincolo de integrarea reuşită a cetăţenilor români pe piaţa muncii din Germania, există probleme în ceea ce priveşte mobilitatea cetăţenilor sau lucrătorilor români spre Germania. De aceea, trebuie acordată o importanţă mai mare protecţiei acestora şi combaterii muncii fără forme legale”, a explicat Rovana Plumb. Ministrul român a salutat, în acest context, iniţiativa cancelarului german, Angela Merkel, de a introduce salariul minim în Germania, apreciindu-l drept o garanţie a faptului că lucrătorii români care ajung pe teritoriul statului german, în căutarea unui loc de muncă, nu vor fi exploataţi.

Astfel, salariul minim pe econo-mie în Germania, în prezent, este de 8,50 euro pe oră. Singura problemă este că, pentru a beneficia de acest salariu minim, de altfel foarte mare comparativ cu ţara noastră, angajatul trebuie să lucreze cu contract de muncă. Iar majoritatea românilor care muncesc în Germania lucrează la negru.

Locuri de muncă sigure, prin reţeaua Eures

Dacă doriţi totuşi să nu aveţi astfel de probleme, este bine să vă căutaţi de muncă prin Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Prin portalul Eures, AJOFM propune, săptămânal, zeci, chiar sute de joburi în Germania. Oferta este extrem de bogată, de la posturi de ingineri, medici sau asistenţi medicali, până la bucătari, barmani şi recepţioneri. Salariile propuse pleacă de la 1.400 -2.200 de euro brut pe lună pentru un bucătar şi pot ajunge la 4.000 de euro pentru ingineri. Se cer, în schimb, cunoştinţe bune şi foarte bune de limba engleză şi germană, dar şi experienţă în domeniul pentru care aplică.

Persoanele interesate pot afla informaţii suplimentare pe adresa http://www.eures.anofm.ro sau de la consilierul Eures Elena Pană, din cadrul AJOFM Constanţa, tel. 0241/481.553.

sursa: Cuget Liber
Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s