UCRAINA: Lovitura de stat efectuata de NATO+UE a reusit! Incepe razbunarea Aliatilor

În 72 de ore, regimul care conducea Ucraina a fost decapitat, iar sistemul a fost reformat în ritm galopant prin ordonanţe şi hotărâri adoptate într-un parlament haotic în care preşedintele legislativului încerca să suspende şedinţa şi să fugă, dar membrii îl blocau. Viktor Ianukovici, preşedintele Ucrainei, a fost demis, iar fostul premier Iulia Timoşenko a fost eliberată şi şi-a lansat deja campania electorală, mai înverşunată ca niciodată.

Articolul din Codul Penal în bază căruia a fost condamnată Timoşenko nu mai există în legislaţia ucraineană. Toţi mai mulţi lideri locali demisionează sau măcar renunţă la funcţiile din deja fatidicul Partid al Regiunilor, iar foşti şi actuali oficiali încearcă să fugă din ţară prin orice mijloace.

Plecarea lui Ianukovici şi a apropiaţilor săi a lăsat în urmă un vid evident de putere, iar forţele care-l vor ocupa rămân greu de stabilit. Jurnaliştii „The New York Times” identifică trei variante privind forţele care vor prelua puterea ţării aflate în pragul războiului civil. Prima ar fi ca partidele de opoziţie să formeze o coaliţie organizată, care să-şi asume conducerea până la alegerile anticipate, anunţate pentru 25 mai. O alta presupune perpetuarea haosului la cel mai înalt nivel, puterea ajungând să fie, în fapt, „o cacofonie de voci conduse de pasiunile străzii”. A treia alternativă este şi cea mai periculoasă: două sau mai multe centre rivale de putere împing o naţiune dezbinată într-o dezintegrare în stil iugoslav.

Vineri seară, parlamentarii ucraineni au votat pentru abrogarea articolului din Codul Penal în bază căruia Iulia Timoşenko fusese condamnată în 2011. Votul are loc la doar câteva ore după ce poliţişti înarmaţi au pătruns în sediul parlamentului, nemulţumiţi de ordonanţa prin care li se interzicea să folosească violenţa şi arme de foc împotriva protestatarilor. În acele clipe, manifestanţii din Piaţa Independenţei deschis focul asupra forţelor de represiune. Anunţul privind eliberarea lui Timoşenko era primit cu strigăte de fericire în Euromaidan. Cu o seară înainte au avuseseră loc primele tentative de capturare a preşedintelui Ianukovici, manifestanţii încercând să pătrundă în reşedinţa sa oficială de la marginea Kievului.

Sâmbătă seara, Timoşenko a apărut în faţa protestatarilor din Piaţa Independenţei în scaun cu rotile, pregătită cu un discurs puternic, emoţionant, agresiv şi revoluţionar prin toate punctele esenţiale. Iar primele ei cuvinte au fost despre răzbunare: „Trebuie pedepsiţi cei care au împuşcat în inimi eroii noştri. Nu plecaţi până nu terminăm ceea ce ne-am propus, sunteţi garanţia pentru continuitate.(…) Lunetiştii au ţintit inima oamenilor noştri, iar acele gloanţe vor durea mereu. Dacă nu-i pedepsim pe vinovaţi, ar trebui să ne fie ruşine!”, a îndemnat fostul premier condamnat în 2011 la şapte ani de închisoare pentru abuz de putere în urma semnării unor contracte cu Rusia, dezavantajoase pentru statul ucrainean.

În acelaşi registru, Parlamentul Ucrainei a abrogat duminică legea „cu privire la limbile cu statut regional“, cu 232 de voturi, informează ITAR-TASS. Legea „cu privire la bazele politicii de stat în domeniul limbilor“ a intrat în vigoare la 10 august 2012. În conformitate cu documentul, limbile minorităţilor au primit statutul de limbă regională în zonele unde este considerată „limbă maternă“ de cel puţin 10% din populaţie. Potrivit guvernului ucrainean, limba rusă a obţinut atunci statutul de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei.

De la intrarea în vigoare a respectivei legi, inclusiv limba română a devenit „limbă regională“ în mai multe localităţi din Ucraina, în special în regiunea Cernăuţi.

Cu câteva ore înainte să apară pe scenă în Euromaidan, Timoşenko fusese vizitată de Ianukovici la Harkov. Preşedintele plecase din capitala tot mai primejdioasă pentru el în acest oraş aflat aproape de graniţa cu Rusia şi tradiţional pro-est.

Acolo află că a fost demis de parlament, care a decis şi devansarea datei pentru alegeri anticipate parlamentare şi prezidenţiale pentru 25 mai în loc de decembrie, aşa cum dorea Ianukovici.

Preşedintele demis face declaraţii televizate în care anunţă că nu are nicio intenţie să demisioneze şi că rămâne liderul legitim, ales de popor, al ţării. „Tot ceea ce se întâmplă astăzi este, în cea mai mare măsură, vandalism şi banditism şi o lovitură de stat. Voi face totul pentru a-mi proteja ţara de scindare, pentru a opri vărsarea de sânge”, a spus Ianukovici.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s