La Multi Ani, Maestre DAN PURIC!

Actorul, regizorul şi scriitorul Dan Puric împlineşte astăzi 55 de ani, având aceeaşi zi de naştere precum un alt geniu al artelor, producătorul şir regizorul italian Franco Zeffirelli. Puric, recunoscut drept un artist complet care îmbină mai multe tipuri de spectacole moderne, este cel mai cunoscut regizor român şi se se numără şi printre cei mai apreciaţi actori din ţară, potrivit sondajelor.

Dan Puric s-a născut la Buzău, iar în 1985 a absolvit Institutul de Arta Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale“ din Bucureşti, la clasa maestrului Dem Rădulescu. A copilărit la Nehoiu, de unde s-a mutat direct în Bucureşti pentru a începe liceul.

Mai târziu, a realizat că voia să facă teatru şi a dat admiterea la Academia de Teatru si Film, unde a încercat să intre de două ori, însă fără succes. Cea de-a treia încercare a fost mai norocoasă, fiind admis şi repartizat în clasa condusă de maestrul Dem Rădulescu.

După absolvire, în 1985, a fost trimis la Teatrul Mihai Eminescu din Botoşani. După trei ani a revenit în Bucureşti, la Teatrul Naţional I.L. Caragiale. În prezent conduce Compania de teatru „Passe-Partout Dan Puric”.

Dan Puric a promovat în calitate de regizor spectacolul de teatru total, oferind o sinteză a artelor dansului, costumului şi a mimicii, care aminteşte de experimenţele din perioada interbelică a marelui regizor francez Jean-Louis Barrault şi care evocă teoria supramarionetei.

Popularitatea lui Dan Puric a crescut vertiginos în ultimii ani. La cel mai recent sondaj IMAS, actorul s-a clasat drept cel mai cunoscut regizor.

În ultima vreme, Dan Puric e mai cunoscut prin conferinţele pe care le susţine despre spiritul românesc şi despre ortodoxie. A început, de câţiva ani, să scrie cărţi în acelaşi registru: „Cine suntem?“, „Omul frumos“, „Fii demn!“. Ca să îi iau interviul, l-am „prins“, la jumătatea lunii decembrie a anului trecut, la lansarea noii sale cărţi, „Suflet românesc“, la librăria Dalles din Capitală.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s