Scotia legalizeaza „casatoriile” gay din toamna!

Proiectul legislativ care prevede oficierea de căsătorii între persoane de acelaşi sex a fost votat marţi de parlamentul scoţian. Scoţia devine astfel a 17-a ţară din lume care dă undă verde căsătoriilor gay, în ciuda opoziţiei bisericii.

Guvernul de la Edinburgh, care va organiza în septembrie un referendum pe tema independenţei faţă de Regatul Unit, a anunţat că votarea legii căsătoriilor gay reprezintă un pas important în direcţia egalităţii în drepturi şi deschide calea pentru organizarea de astfel de ceremonii spre finele acestui an, relatează uk.reuters.com.

Încă de la elaborare, legea a întâmpinat opoziţia Bisericii Catolice şi a Bisericii Prezbiteriene din Scoţia, însă ea nu va obliga instituţiile religioase să ţină ceremonii gay în biserici. Proiectul legislativ a trecut de  Parlament cu 105 la 18 voturi şi vine la scurt timp după ce parlamentul britanic a aprobat legi care permit căsătoriile gay în Anglia şi Țara Galilor, primele ceremonii de acest fel urmând să aibă loc începând cu 29 martie.

Potrivit bbc.co.uk, în Scoţia primele căsătorii între persoane de acelaşi sex ar putea fi organizate în această toamnă. Noua lege prevede, printre altele, că ceremoniile civile pot avea loc oriunde stabileşte cuplul, în acord cu ofiţerul stării civile, organizaţiile religioase au posibilitea să aleagă dacă ţin sau nu ceremonii gay, căsătoriile umaniste (care au apărut de curând şi în România) sunt recunoscute legal ca „a treia formă de căsătorie” (după cele civile şi religioase).

Scoţia a intrat astfel într-un grup crescând de ţări care au decis să legalizeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Olanda a fost prima, în 2001, şi numai anul trecut s-au înscris pe listă Anglia, Țara Galilor, Brazilia, Uruguay, Noua Zeelandă și Franța.

sursa: Ro.yahoo.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s