Avem toata stima pentru acest OM. 36 de ani de la exilul scriitorului PAUL GOMA

Paul Goma

Paul Goma

Este unul dintre cei mai valoroşi scriitori români născuţi în Basarabia de care trebuie să fim demni. Cercetătorii spun că Paul Goma a militat întotdeauna pentru rostirea adevărului. În noiembrie se împlinesc 36 de ani de la exilul politic al scriitorului Paul Goma, notează Mesager.

În baza studiilor, experţii vin cu material factologic despre mişcarea pentru drepturile omului desfăşurată de Paul Goma din adolescenţă. Criticul literar, Nina Corcinschi, perseverează cu o cercetare a poeticii în care autorul vine cu cele mai diverse inovaţii şi personaje inedite. „Cititorul poate învăţa istoria netrucată, nemachiată, nefalsificată. Este vorba despre cei nouă ani pe care micul Paul i-a petrecut aici, în Basarabia, în raionul Orhei”.

Se împlinesc 36 de ani de când Paul Goma şi familia lui au statutul de azilanţi politici în Franţa. A fost nevoit în 1977 să părăsească România împreună cu familia sa în urma unei mişcări pentru drepturile omului. A fost terorizat fizic şi psihic, s-a încercat otrăvirea lui în beciurile securităţii de la Rahova”, mărturiseşte Flori Bălănescu, expertă de la Bucureşti.

Paul Goma s-a născut la Mana, Orhei, în familie de pedagogi, care ulterior s-a refugiat în România. A vrut să locuiască în ţara lui, dar a fost forţat să plece la Paris. Stilul său este unul militant.

„Îşi exprimă nemulţumirile, dă interviuri occidentalilor. Nu o face pe fricosul. Încearcă să medieze cumva, să spună lucrurile cu jumătate de măsură. Ce am mai înţeles eu că Paul Goma nu a vrut să plece la Paris”, susţine Aliona Gratic, critic literar.

Paul Goma zice foarte bine că pentru a fi fidel ţie, omul nu trebuie să facă nici cele mai mici concesii. 1918 – este opera unui om care a rezistat, susţine dramaturgul Dumitru Crudu.

Cercetătorii speră ca autorităţile vor decide includerea creaţiei lui Paul Goma în programele şcolare şi universitare.

Detalii, în reportajul Mesager

sursa: Teleradio Moldova

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s