Despre dragostea de Neam

Dragostea pentru Neam şi Ţară: Exemple: – Sf. Constantin Brancoveanu (familia, viata, lucrarea, mostenirea, martiriul)

Sf. Stefan Cel Mare (domnia, viata, lucrarea, mostenirea, apărarea credinţei, a neamului, a ţării) Discutie mai ampla:
Sf. Stefan cate batalii a dus? Cati ani de domnia a avut?
43 războaie, dar aprox. 100 de bătălii / 47 ani (bătălii cu turcii, tătarii, polonezii, ungurii)
Sf. Stefan cate războaie a castigat / pierdut?
42 câştigate, doar una pierduta (recastigata in cateva zile /vezi Hatm.Neculce, Gr. Ureche, Vasile Alexandri / op. Muma lui Stefan Cel Mare –Sf. Daniil Sihastru –Vrancioaia)

În noaptea dinaintea atacului militar german de la Oituz, de peste Munti, vestitul General Machensen, care reputase toate victoriile pe fronturile Occidentale si apoi Estice, a vazut impreuna cu cei din Statulul Major, un Mos cu Barba alba peste intreg cerul muntos, nefiind ortodox si a inchipuit totusi, ca este un protector al romanilor si a declarat celor apropiati “Am pierdut razboiul, cu tot avantajul si conditiile favorabile” (din Memoriile Prof. C-tin Emil Bucescu, extras din arhivele germane). Stim bine ca exact asa s-a intamplat, romanii in izmene si de multe ori chiar fara glont in arma, doar la baioneta au reputat o victorie de rasunet, celei mai bune armate din lume precum si Sf Stefan o făcuse in urma cu 400 de ani, iar protectorul nu era altul decat….. Sf Nicolae, iubitul Mos Nicolae al romanilor! Martori au fost si multi dintre soldatii romani, care au povesti la urmasi, lucruri pe care nu le vom învăţa în manualele de istorie, pentru că acolo nu mai e loc de “vedete contemporane”. Slavă Domnului, apoi s-a realizat si Romania Mare cu toate principalele provincii romanesti unite intr-o tara interbelica, “iubită, ca soarele sfant de pe cer”

Cel mai simplu exemplu de Dragoste de Neam si de Tara, pe care multi chiar dintre noi l-am simtit si trait, este atunci cand la vreo Olimpiada, sau orice alta intrecere sportiva, Romanii ori Romancele castiga primul loc.

La Sidney în 2000, la Gimnastica, tot podiumul a fost castigat de românce, locul I, II si III la Individual Compus, trei steaguri tricolore s-au ridicat pe catarg, iar imnul national se intona, vibra parca si in inimile si carnea sub pielea noastra, ca o caldura interioara, furnicatura, puls ridicat, o bucurie de neuitat.

Asta mi se pare o forma primara, simpla si clara de Dragoste de Neam si de Ţara, pe care o putem trai si noi azi, fii ignoranţi ai unor străbuni care si au dat sangele si viata pentru niste nepoti necunoscuti şi nerecunoscatori, ce ar putea macar o lumanare să aprindă la Biserica.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s