Felicitari unionistilor! Patriarhul Kirill, huiduit la Chisinau: „Este o continuare a vizitei lui Rogozin, care a venit cu amenintari”

Patriarhul Kirill al Rusiei | Foto: AGERPRES

Nota: Articol preluat de pe site-ul HotNews.ro

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Kirill, si-a inceput sambata vizita de trei zile in Republica Moldova, fiind intampinat la aeroport de zeci de preoti cu flori in maini, in frunte cu mitropolitul Moldovei, Vladimir, dar si de zeci de persoane care au protestat impotriva acestei vizite, relateaza Agerpres. Potrivit Publika.md, manifestatiile impotriva vizitei patriarhului rus au fost organizate de reprezentantii Consiliului Unirii si ai platformei civice Actiunea 2012, care spun ca inaltul ierarh nu este binevenit in Moldova. Ei au protestat la inceputul saptamanii si fata de venirea vicepremierului rus Dmitri Rogozin la Chisinau.

„Este o continuare a vizitei domnului Rogozin, care a venit si a adus amenintari si a facut o declaratie onfensatoare la adresa cetatenilor Republicii Moldova”, a spus un protestatar.

„Noi ne-am saturat de astfel de mesaje, care sunt emise de catre oameni cu functii inalte din statul rus. Pana aici, asta sa fie capatul”, a afirmat o alta manifestanta.

Protestatrii s-au adunat la monumentul lui Stefan cel Mare si Sfant. De acolo au pornit spre Aeroportul International Chisinau, unde l-au huiduit pe patriarh.

„Scopul este unul politic. Sa ne ingenuncheze si sa ne tina sub ocupatia lor atata cat doresc ei”, a mentionat o alta persoana.

Patriarhul Kirill putea, insa, doar sa-i auda pe protestatari, nu si sa-i vada, din cauza unui microbuz care era parcat chiar in fata acestora. Zeci de politisti au fost mobilizati pentru a supraveghea ordinea publica in timpul manifestatiilor organizate in Capitala, precizeaza Publika.md.

Delegatia oficiala care l-a intampinat pe patriarh a fost condusa de mitropolitul Vladimir si de ambasadorul Rusiei la Chisinau, Farit Muhametsin.

Intr-un scurt briefing pentru presa, capul Bisericii Ortodoxe Ruse a declarat ca se va ruga pentru poporul moldovenesc si pentru biserica ortodoxa, „care este parte a bisericii ortodoxe ruse”. „Principalul scop al vizitei mele este ca sa ma rog impreuna cu poporul Moldovei si pentru prezent si pentru viitor”, a declarat el.

Sambata, Patriarhul rus are preconizate intrevederi cu presedintele Nicolae Timofti si cu fostul premier Vlad Filat. In aceeasi zi, va participa la o ceremonie dedicata aniversarii a 200 de ani de la infiintarea Eparhiei Chisinau si va vizita Manastirea Capriana, unde este inmormantat mitropolitul Gavriil Banulescu-Bodoni, fondatorul Eparhiei.

Duminica, el va oficia Sfanta Liturghie in fata Catedralei Mitropolitane „Nasterea Domnului” din Chisinau, la care va participa si conducerea Republicii Moldova, dupa care se va intalni cu premierul Iurie Leanca.

In dupa-amiaza zilei de duminica, Kirill se va deplasa la Tiraspol, unde va oficia o slujba la Catedrala „Nasterea Domnului”. Luni, patriarhul rus va avea o intalnire cu locuitorii orasului Tiraspol, dupa care va vizita o manastire si cetatea Tighina. Desi nu este prevazut in programul oficial, presa a scris ca patriarhul rus va avea o intrevedere si cu liderul separatist transnistrean Evgheni Sevciuk.

Vizita patriarhului Kirill in Republica Moldova are loc la cateva zile dupa cea a vicepremierului rus Dmitri Rogozin, care a facut mai multe declaratii dure la adresa Chisinaului, in contextul apropierii de UE. De asemenea, Rogozin a declarat la Chisinau ca de rezultatele vizitei patriarhului Kirill vor depinde in mare masura relatiile moldo-ruse.

Mai multi experti de la Chisinau considera ca vizita are o importanta dimensiune geopolitica, mai ales in contextul situatiei din Republica Moldova unde exista o scindare a credinciosilor ortodocsi in doua tabere – cei care apartin Patriarhiei de la Moscova si cei care apartin Mitropoliei Basarabiei, subordonata Patriarhiei Romane.

Patriarhul Kirill s-a mai aflat intr-o vizita in Republica Moldova in perioada 8-10 octombrie 2011, cand a primit si cea mai inalta distinctie de stat a acestei tari – „Ordinul Republicii”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s