Basarabia: Dezamagirea populatiei poate aduce la putere un regim autoritar – studiu

Dezamagirea populatiei din Republica Moldova fata de institutiile democratice, in paralel cu nivelul inalt de saracie, alimenteaza riscurile venirii la putere a unui regim autoritar, au constatat analistii de la organizatia Expert Grup, care au prezentat vineri studiul Raportul de Stare a Tarii 2013.

Increderea cetatenilor in institutiile statului a scazut semnificativ, in comparatie cu acum patru ani, iar oamenii nu impartasesc politicile pe care le implementeaza autoritatile in mai multe domenii, inclusiv in educatie si sanatate. Majoritatea populatiei este preocupata de supravietuire si nu de autorealizare, din cauza economiei slab dezvoltate sau a mediului de afaceri vicios care reduce cresterea economica a tarii, potrivit studiului.

Studiul a fost insotit si de un sondaj de opinie, din care reiese ca majoritatea populatiei nu este multumita de nivelul de trai si de modul in care decurg lucrurile in Republica Moldova. Peste jumatate din participantii la sondaj au declarat ca nu au acces la apa calda si la energie termica, iar aproape jumatate nu au sistem de canalizare si conexiune la gaz. Aproape jumatate dintre respondenti au declarat ca sunt gata sa plece peste hotare, inclusiv pentru totdeauna.

Expertii au concluzionat ca autoritatile trebuie sa intreprinda eforturi sporite pentru asigurarea functionalitatii institutiilor de stat, imbunatatirea calitatii serviciilor publice, eradicarea coruptiei si ameliorarea climatului de afaceri, iar cea mai mare oportunitate pentru Republica Moldova ar fi apropierea si integrarea in UE.

sursa: Ziare.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s