Pentru slugoii SUA: „Prietenii SUA”: Operatiunea Tidal Wave: Bombardarea Ploiestului de catre SUA, acum 7 decenii (Video)

Operatiunea militara „Tidal Wave” a reprezentat una dintre cele mai laborioase misiuni aviatice ale Statelor Unite din cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Actiunea a constat in bombardarea rafinariilor de la Ploiesti, Romania, de catre Aviatia a 9-a a Statelor Unite care viza distrugerea resurselor de combustibil ale Germaniei naziste.

La misiunea care a avut loc pe 1 august 1943 au participat 177 de bombardiere tip B-24 ce au plecat de la o baza militara din Benghazi, Libia, potrivit ABC News.

Tintele bombardamentului american au fost rafinariile din zona Ploiestului, care produceau in acea vreme o treime din necesarul de combustibil al Germaniei naziste.

Campurile petroliere si rafinariile din regiune mai fusesera bombardate, de mai multe ori, de catre fortele aeriene rusesti, dar si de bombardierele americane din Orientul Mijlociu, in ianuarie 1942.

Aproape o treime din cele 177 de avioane americane care au participat la Tidal Wave au fost doborate, iar 30% dintre cei 1.758 de militari americani au fost ucisi, capturati sau disparuti.

Misiunea de bombardare a rafinariilor de la Ploiesti a insumat un zbor al avioanelor de 3.860 de kilometri dus-intors, actiune care a durat 18 ore.

In acea zi de 1 august 1943 si-au gasit sfarsitul, printre altii, si cinci ofiteri americani, colonelul John R. Kane, colonelul Leon Johnson, locotenent colonelul Addison Baker, maiorul John Jerstad si locotenentul Lyod „Pete” Hughes, care au fost decorati cu Medalia de Onoare.

Acum, dupa 70 de ani de la acea operatiune, veteranii de razboi americani se intalnesc in aceasta saptamana la Ohio, Statele Unite, pentru o reuniune aniversara.

La ultima intalnire a veteranilor de acum 10 ani si care a avut loc la Salt Lake City au participat 85 de persoane.

Operatiunea Tidal Wave a fost misiunea cu cei mai multi militari decorati de catre Statele Unite.

Rammstein – Amerika

Anunțuri

2 comentarii la “Pentru slugoii SUA: „Prietenii SUA”: Operatiunea Tidal Wave: Bombardarea Ploiestului de catre SUA, acum 7 decenii (Video)

  1. Dupa cate ne-au facut, victor tonta, basescu si ceilalti idiotic ii ridica in slavi pe acesti criminali americani

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s