Visul american, spulberat: 80% dintre cetatenii SUA se lupta cu somajul si saracia

Patru din cinci americani adulti se lupta cu lipsa unui loc de munca si cu saracia macar un an din viata. Visul American s-a transformat in visul la ajutoare sociale.

Americanii sunt din ce in ce mai saraci, potrivit unui studiu Oxford University Press, citat de AP si Newsmax. Standardul de saracie se refera la venituri anuale de circa 23.000 de dolari sau mai putin.

Studiul mai arata ca doar 20% din populatia apta de munca se bucura de un serviciu sigur, in vreme ce restul se confrunta, cel putin in anumite perioade ale vietii, cu insecuritatea economica. Cifrele publicate sunt cele mai proaste de la criza din anii ’80.

Studiul defineste „insecuritatea economica” drept o perioada de unul sau mai multi ani de somaj periodic, apelul la ajutoare guvernamentale pentru mancare sau un venit anual sub limita saraciei. Masurat fara referire la rasa, riscul de insecuritate sociala se ridica la 79%.

Cercetatorii spun ca problemele cele mai grave le are populatia caucaziana, care a ajuns – intr-un fel – sa fie discriminata atunci cand cere un loc de munca.

Albii din Statele Unite reprezinta un pic mai mult de jumatate din numarul de cetateni.

Situatia paradoxala se datoreaza politicii sustinute si uneori exagerate de egalitate a sanselor, impusa de toate guvernele de dupa anii ’50.

Ca o consecinta a propriei stari financiare, circa 63% dintre albi spun ca economia Americii este „saraca”. 76 de procente dintre cetatenii albi ajunsi la varsta de 60 de ani sunt saraci.

Rata casatoriilor a scazut la toate rasele, iar numarul gospodariilor conduse de femei albe unde domneste saracia a ajuns din urma cel al femeilor negre.

„Este foarte posibil”, a declarat sociologul William Julius Wilson, profesor la Harvard, „ca alienarea financiara a populatiei albe sa creasca in continuare, daca nu se iau masuri ferme, la nivel national, pentru a sublinia si a elimina aceasta inegalitate.

Numarul de saraci al Statelor Unite se situeaza la circa 46 de milioane de oameni, adica 15% din populatie. Cauza fenomenului se datoreaza lipsei de locuri de munca, generata de catre recenta recesiune economica.

Daca rata saraciei este de trei ori mai mare la populatia neagra sau hispanica, cifrele absolute arata ca fata americanului sarac este alba.

Studiul mai arata ca, in conformitate cu trendurile actuale de marire a inegalitatii veniturilor, in jurul anului 2030, 85% din albii activi vor avea parte de crize personale de insecuritate economica.

sursa: Ziare.com

Anunțuri

2 comentarii la “Visul american, spulberat: 80% dintre cetatenii SUA se lupta cu somajul si saracia

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s