Vocea Rusiei- Ulrich Schacht: Lumea nu vrea „fericirea” americană

Actuala ordine mondială trebuie schimbată. Este necesar de a reda statelor naționale rolul central și dreptul cetățenilor de a defini viața politică a țării lor. Opinia aparţine scriitorului german Ulrich Schacht şi a fost exprimată într-un interviu în exclusivitate pentru Vocea Rusiei.

Scandalul legat de supravegherea electronică globală, practicată de serviciile de informații americane, a demonstrat încă o dată politica „standardelor duble” dusă de Washington.

Într-un interviu în exclusivitate pentru Vocea Rusiei, scriitorul german Ulrich Schacht a subliniat că actuala ordine mondială trebuie schimbată: este necesar de a reda rolul central statelor naționale și dreptul cetățenilor de a defini viața politică a țării lor.

Vocea Rusiei: Serviciile secrete americane îi urmăreau nu doar pe utilizatorii de Internet, dar şi diplomații europeni. Ce a demonstrat acest scandal?

Ulrich Schacht: Scandalul a arătat că tehnologiile moderne au un mare potențial și pot pune în pericol orice persoană. Este clar că pentru Statele Unite nu există limite, activitatea lor depăşeşte dincolo de războiul declarat împotriva terorii. Evident, este vorba și despre spionajul industrial. Trebuie să le dăm clar de înţeles Statelor Unite ale Americii: politica „standardelor duble” este inadmisibilă. Americanii îi critica pe toţi, atunci când cineva se comportă așa cum ei şi-ar dori. Însă nici ei nu respectă nicio normă, atunci când consideră că acționează în interes național.

Vocea Rusiei: Putem considera că într-adevăr reprezintă o noutate datele publicate despre supravegherea practicată de serviciile americane?

Ulrich Schacht: Este bine cunoscut că serviciile speciale au fost întotdeauna active pe Internet. Acum politicienii se arată surprinşi și chiar șocaţi. Nu este oare acesta un joc pentru public? – Desigur, mulți politicieni şi din Germania, și din alte state UE ştiau că există astfel de posibilităţi. Atâta timp cât participau la această activitate, ei nu şi-au pus nicio întrebare. De aceea, astăzi este important că există asemenea oameni ca ca Snowden, care, posedând informații, au curajul să vorbească despre faptele de supraveghere necontrolată.

Vocea Rusiei: Vor fi întreprinse măsuri concrete pentru a limita legal și a ţine sub control serviciile secrete, inclusiv cele externe?

Ulrich Schacht: Este o chestiune legată întotdeauna de suveranitate. Există organizații internaționale care limitează, într-o oarecare măsură, suveranitatea statelor mebre însăţi cu acordul lor benevol. Însă americanii sunt cunoscuţi prin aceea că în politicile sale nu ţin cont de standardele internaționale, că își permit să încalce legile.

Vocea Rusiei: Astăzi relațiile internaționale sunt determinate de legile realităţilor şi Statele Unite își pot permite să nu se ghideze de normele dreptului internațional. Este posibil ca într-un fel oarecare să-i fie redat dreptului internațional supremația?

Ulrich Schacht: Cred că mai întâi trebuie la nivel de conștiință și la nivel internațional să-i redăm rolul principal statului naţional, unde populația să aibă control asupra teritoriului său. Dezvoltarea comerțului mondial nu ar trebui să vină în detrimentul suveranității naționale. Mă pronunţ pentru creșterea rolului statelor naționale în domeniul politicii internaționale, consolidarea structurilor lor, precum și a normelor de drept internațional conexe. Este inacceptabil ca filosofia intervenționistă modernă să erodeze în continuare dreptul internațional. America trebuie să înţeleagă: lumea nu vrea fericirea americană.

Vocea Rusiei: Mulți experți cred că este puțin probabil ca toată aceasta poveste va afecta într-adevăr relațiile politice dintre SUA și UE: Europa este prea dependentă de SUA pentru a lua orice măsuri reale.

Ulrich Schacht: Elitele politice din Europa sunt fantastic de utopice. Ei cred într-un fel de „societate civilă globală”. Noi avem de-a face nu doar cu o politica a aliaţilor, ci cu o politică ideologică. Cred că acest lucru este foarte periculos, deoarece în acest caz joacă un rol nu motivele raționale și criteriile, dar cele ideologice. În prezent au loc negocieri pentru crearea zonei libere de comerţ transatlantic, pe care o consider ca fiind fatală. Nu văd care ar fi beneficiile pentru europeni în urma acestor urmări. Este vorba doar despre obţinerea de către SUA a unei noi pieţe.

Irina Popova

Anunțuri

Un comentariu la “Vocea Rusiei- Ulrich Schacht: Lumea nu vrea „fericirea” americană

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s