64 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste

Sursa: UniMedia.info

Astăzi, 6 iulie, se împlinesc 64 de ani de la cel de-al doilea val al deportărilor staliniste. În amintirea victimelor, oficialii Republicii Moldova, au depus flori la piatra comemorativă, situată în scuarul Gării Feroviare, relatează UNIMEDIA.

La eveniment au participat președintele Republicii Moldova, Nicolae Timofti, președintele Parlamentului, Igor Corman, premierul, Iurie Leancă, primarul municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă și lideri de partide.

Primăria muncicpiului Chișinău a organizat și un miting de doliu.

„Este o zi tristă în istoria noastră, ziua de 6 iulie este o zi în care a fost pus începutul suferințelor a mii și mii de familii, până în ziua de astăzi încă mulți suferă în urma acestor evenimente groaznice și ca să întreprindem într-adevăr ceva, trebuie să nu uităm ce s-a întâmplat”, a menționat președintele Parlamentului, Igor Corman.

„Aceste deportări i-au dus de acasă pe cei mai buni, destoinici, harnici, cei care au fost seva neamului. Prin aceste decimări s-a dorit ca noi să uităm limba, datinile, de unde venim și unde trebuie să ne îndreptăm”, a declarat premierul, Iurie leancă.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, foștii deportați vor beneficia de ajutoare unice în valoare de 500 lei.

UNIMEDIA amintește că cel de-al doilea val al deportărilor staliniste a avut loc în noaptea dintre 5 spre 6 iulie 1949. Datele oficiale arată că 12 mii de familii de basarabeni au fost trimiși în Siberia.

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s