Eurodeputatul francez Marine Le Pen a rămas fără imunitate

Parlamentul European (PE) a ridicat marti imunitatea eurodeputatei franceze Marine Le Pen, in urma unui vot in cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg, transmite Agerpres. Decizia PE ar putea duce la o eventuala inculpare a presedintei Frontului National (FN) de catre justitia franceza pentru „incitare la ura rasiala”.

Lider al formațiunii de extremă dreapta, Marine Le Pen este acuzată de incitare la ură rasială, după ce a comparat rugăciunile stradale ale musulmanilor cu ocuparea Franței de către Germania nazistă.

Un proces public ar fi un pas înapoi pentru Frontul Național. Formațiunea politică a câștigat, în ultima vreme, tot mai mulți susținători în detrimentul partidului aflat la guvernare, mai ales prin prisma contextului economic negativ din Hexagon.

Potrivit unor sondaje citate de agenția Reuters, Le Pen este cotată drept al treilea cel mai popular politician din Franța, cu 24 de poziții deasupra actualului lider de la Elysee.

Dacă va fi găsită vinovată pentru incitare la ură rasială, Marine Le Pen ar putea petrece un an la închisoare și ar fi nevoită să achite o amendă de până la 45.000 de euro.

Marine Le Pen a anticipat inca de luni rezultatul votului, potrivit France Presse, afirmand insa ca nu se teme si ca isi mentine cuvintele controversate. Ea a apreciat ca este judecata pentru „un delict de opinie” si a apreciat ca i se va ridica imunitatea parlamentara pentru ca este o „disidenta”.

Chiar inainte de vot, eurodeputatul Bruno Gollnisch, unul dintre membrii FN alesi in legislativul comunitar, a luat cuvantul pentru a denunta faptul ca Marine Le Pen nu a putut sa se apere in fata colegilor sai. O astfel de procedura este „demna de sovietul suprem al Uniunii Sovietice”, a acuzat el.

Presedintele de sedinta, Gianni Pittella, i-a raspuns ca in cazul Marine Le Pen nu s-a aplicat „nicio procedura speciala” si ca dezbaterile pe fond au avut loc, asa cum prevede regulamentul, in Comisia pentru afaceri juridice (JURI) a PE.

Raspunzand unei cereri a justitiei franceze, Comisia JURI a PE s-a pronuntat pe 19 iunie cu mare majoritate, intr-o sedinta cu usile inchise, pentru ridicarea imunitatii parlamentare a presedintei FN.

Potrivit unei surse parlamentare citate de AFP, Marine Le Pen a fost chemata de trei ori la o audiere in Comisia JURI, in martie, aprilie si mai, pentru a-si sustine cauza, dar nu a raspuns acestei invitatii.

Parlamentul European a aprobat ridicarea imunitatii lui Marine Le Pen

Eurodeputatul francez Marine Le Pen a rămas fără imunitate

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s