Istoricii îl ACUZĂ pe Muraru că a DISTRUS Institutul pentru Cercetare a Crimelor Comunismului

Sindicatul Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului a organizat un protest împotriva preşedintelui institutului, Andrei Muraru. Cercetătorii i-au reproşat lui Muraru că „a distrus institutul” din cauza măsurilor „abuzive şi birocratice” pe care le-a luat în timpul mandatului său.

Şase angajaţi şi foşti angajaţi ai IICCMER sunt nemulţumiţi de modul în care Andrei Muraru conduce institutul. „Într-un an de mandat, Andrei Muraru a reuşit ceea ce nici adversarii institutului nu au reuşit: să-l distrugă. Asta ca urmare a modului său conflictual de conducere, a lipsei de experienţă, a refuzului său constant de a dialoga cu cercetătorii şi de a accepta sugestiile acestora de remediere a disfuncţionalităţilor”, a declarat pentru România liberă preşedintele sindicatului IICCR, Dumitru Lăcătuşu. Aceasta susţine că, din pricina modului de lucru impus de Muraru, în ultimul an au plecat din institut jumătate dintre cercetători, printre care Mihail Bumbeş, Mihai Burcea, Dan Drăghia, Raluca Grosescu, Corina Palaşan, Mariu Stan şi Gabriel Marin.

Lăcătuşu îl acuză pe Muraru că a încercat să desfiinţeze sindicatul instituţiei. Cererea a fost respinsă însă în instanţă, dar Muraru a anunţat că instituţia va face recurs. „Este obligaţia mea legală de a cere în instanţă desfiinţarea sindicatului, câtă vreme acest sindicat a mai rămas cu 3 membri angajaţi ai IICCMER. Legea precizează clar că pentru a funcţiona un sindicat, acesta are nevoie de 15 angajaţi. Voi face recurs”, a declarat pentru România liberă Andrei Muraru. În replică, Lăcătuşu susţine că sindicatul are numărul legal de membri.

Preşedintele IICCMER a mai spus că nu este interesat de acest protest, câtă vreme majoritatea protestatarilor nu mai lucrează în cadrul instituţiei. El a mai precizat că acuzaţiile acestora sunt nefondate. „Toate aberaţiile pe care le-am auzit au fost respinse de Inspectoratul Teritorial de Muncă, care a făcut o anchetă în institut”, a conchis Muraru.

Foştii angajaţi îl acuză pe Muraru că a transformat institutul într-un „fief personal”. „Faptul că acei cercetători au plecat se vede în lipsa programelor de cercetare, în inexistenţa unei strategii de cercetare pe termen lung şi mediu. Înainte de a fi forţaţi să plece, toţi cei menţionaţi mai sus au fost chemaţi în comisii de cercetare disciplinară pe motive inexistente”, susţine preşedintele sindicatului, Dumitru Lăcătuşu.

sursa: Romania Libera

Note: Colaboratorii IICMER (IICCR):

– Institutul National pentru Studierea Holocaustului din Romania „Elie Wiesel”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s