Gagauzii nu sunt lasati sa aibe o viata normala: bondarii LGBT Moldova se baga in suveranitatea Unitatii Autonome GAGAUZIA

AO „Coaliția Nediscriminare” dezamăgită și îngrijorată de încercarea autorităților locale din Găgăuzia de a limita o categorie socială de drepturile sale constituționale

Adunarea Populară a Găgăuziei a adoptat azi 30.04.2013 în două lecturi, o lege privind „inegalitatea de şanse”, cunoscută în regiune ca „legea antigay”. Aceasta interzice căsătoriile între persoane de acelaşi sex pe teritoriul unităţii administrative şi nu consideră discriminarea refuzul de a angaja un homosexual.

În contextul acestor evenimente, AO „Coaliția Nediscriminare” se declară extrem de dezamăgită și îngrijorată de încercarea autorităților locale din Găgăuzia de a limita o categorie socială de drepturile sale constituționale.

În opinia organizației, acest exercițiu poate crea un precedent vicios pe fundalul asigurării cu drepturi egale a tuturor cetățenilor Republicii Moldova.

Astfel, ar fi relevant să reamintim, că la data de 25.05.2012, prin Legea nr. 121 a fost adoptat cadrul juridic cu privire la asigurarea egalității. Prevederile respective au intrat în vigoare la 01.01.2013.

Totodată potrivit art. 4 din legea sus-menționată, promovarea sau practicarea discriminării de către autoritățile publice, constituie formă gravă a discriminării or, însăși adoptarea unui astfel de proiect ar putea fi interpretată drept o practicare a discriminării, prin interpretarea eronată a legilor și Constituției Republicii Moldova.

Potrivit art. 1 alin. (3) din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei,nr. 344 din 23.12.1994 „..pe teritoriul Găgăuziei sunt garanatate toate drepturile și libertățile prevăzute de Constituția și legislația Republicii Moldova”.

În aceste condiții, orice tentativă de a restricționa unele drepturi garantate cetățenilor Republicii Moldova prin Legea Fundamentală a Statului, necesită a fi taxată de autoritățile abilitate prin modalitățile prescrise de legislație.

Mai mult decît atît, art. 12 alin. (6) din Legea privind statutul juridic special al Găgăuziei prevede expres, că actele normative ale Găgăuziei care contravin Constituției Republicii Moldova se declară nule.

Întru completarea celor expuse vin și prevederile art. 4 alin. (2) din Legea privind actele legislative nr. 780 din 27.12.2001, în care se specifică că „..actul legislativ trebuie să corespundă dispozițiilor constituționale și să fie în concordanță cu cadrul juridic existent, cu sistemul de codificareși unificare a legislației”.

Astfel, cînd Adunarea Populară a Găgăuziei adoptă proiecte de legi care contravin unuia din cele mai importante principii din Constituția Republicii Moldova și anume cel al egalității stipulate în art. 16, există riscul real și iminent ca pe viitor să fie supuse discriminării și alte grupuri sociale. Reieșind din cele expuse, „Coaliția Discriminare” dezaprobă vehement legea „antigay” și ține să remarce că actul rușinos adoptat astăzi la Comrat vine să submineze cadrul legislativ și Constituția Republicii Moldova.

sursa: lgbt.md

Note:

1. Organele de presiune si lobby LGBT MOLDOVA: egali.md , http://nediscriminare.md/Amnesty International Moldova, Soros.md, Civil Rights Defenders, Europa.md si altele

2. Institutul National Pentru Analiza Istorica „Octavian Goga” Romania ia atitudine fata de presiunile la care sunt supusi membrii Adunarii Populare a Gagauziei de catre  asociatiile LGBT Moldova sprijinite de oculta mondiala si anunta cu plangeri penale pentru implicarea straina in probleme exclusive ale U.T.A. Gagauzia. Ce se petrece in Gagauzia ramane in Gagauzia!

Manifestul Homosexualilor Pentru MD

Download: Manifestul anti-homosexual: Acum si in Moldova

Sprijin total pentru fratii gagauzi!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s