Provocarile separatiste ale secuilor continua. Mitinguri de susţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc la Viena, Londra, Munchen, New York, Ottawa. Garda Maghiară ar putea perturba mitingul pentru autonomie de la Târgu-Mureş!

Mitinguri de susţinere a autonomiei Ţinutului Secuiesc la Viena, Londra, Munchen, New York, Ottawa

Duminică după-amiază, la Târgu-Mureş urmează să fie organizat un miting pentru autonomia Ţinutului Secuiesc, unul dintre organizatorii manifestaţiei, Consiliul Naţional Secuiesc, subliniind că ziua de 10 martie va fi proclamată “Ziua Libertăţii Secuilor”. La manifestaţia pentru autonomie de duminică va participa şi un procuror delegat, pentru supravegherea legalităţii acesteia.Organizatorii mitingului, Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), Partidul Civic Maghiar (PCM) şi Partidul Popular din Transilvania (PPMT), au tot concursul autorităţilor locale, în condiţiile în care există autorizaţie pentru desfăşurarea manifestaţiei. UDMR, oficial, la nivel de formaţiune politică, a decis să nu se alăture acestei manifestaţii, apreciindu-se că ar putea fi manipulată, chiar dacă este organizată cu bună-credinţă. Paralel cu mitingul pentru autonomie din Târgu Mures, se vor organiza mai multe manifestaţii de solidaritate la reprezentanţele diplomatice ale României din Europa şi America, printre locaţiile posibile numărându-se Budapesta, Viena, Helsinki, Haga, Stockholm , Zurich, Munchen, New York, Los Angeles, Toronto sau Ottawa.„Poliţia locală şi-a exprimat dorinţa ca această manifestare să nu aibă incidente. La aceasta va participa şi un procuror delegat – a fost anunţul şefului Poliţiei locale din Târgu Mureş – să supravegheze legalitatea manifestaţiei. Presupun că s-a dorit o asigurare a legalităţii, pentru că totuşi este un eveniment important şi cred că autorităţile locale fac un efort ca acest miting să se desfăşoare într-un cadru legal”, a declarat, la un post de televiziune, Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Ce ar dori primarul Dorin Florea, primarul oraşului, a făcut zilele trecut un apel ca miza mitingului să fie schimbată din automia Ţinutului Secuiesc în desemnarea oraşului Târgu-Mureş drept capitala Regiunii Centru. “Dragi susţinători ai Ţinutului Secuiesc, cred că astăzi, pe fondul discuţiilor privind reorganizarea administrativă a României, este mult mai important să susţinem împreună ca Târgu Mureş să devină capitala regională, indiferent de forma în care reorganizarea administrativă se va hotărî la Bucureşti. Bunăstarea secuilor, a maghiarilor şi a românilor, recunoaşterea Ţinutului Secuiesc ca regiune geografică, depind în cea mai mare măsură de dezvoltarea economică locală şi mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare şi de autonomie. Autonomia Ţinutului Secuiesc este o luptă cu morile de vânt, pe când o posibilă stabilire a capitalei regionale la Târgu Mureş poate deveni o realitate. Dacă ne unim forţele, dacă reuşim să susţinem unitatea şi capitala regională la Tîrgu Mureş, câştigăm cu toţii. Câştigă ţara, câştigă regiunea, câştigă secuii, românii şi maghiarii care locuiesc în zona Ţinutului Secuiesc. Pierd doar acei politicieni care îşi duc existenţa datorită conflictelor interetnice generate de ei înşişi. Ţinutul Secuiesc poate deveni o mândrie a secuilor, a maghiarilor şi a românilor deopotrivă. Coasta de Azur din Franţa nu este o regiune autonomă, şi totuşi este mândria Franţei”, susţinea primarul Florea.
„Eu am văzut astăzi un interviu al organizatorului principal al acestei manifestări şi am inţeles că sunt două cereri, una dintre ele se referă la autonomie – nu s-a definit ce tip de autonomie – iar a doua va fi, de fapt, un protest faţă de planurile de regionalizare ale Guvernului, prin care se exprimă comunitatea din Harghita, Covasna, Mureş, în sensul în care acest plan ar constitui un dezavantaj din perspectiva reprezentării maghiarilor pe plan local, puterea acestora şi, până la urmă, o modificare a graniţelor administrative, care ar duce la schimbarea ponderii etnice”, a adăugat Csaba Asztalos.
Ce zice Budapesta Secretarul de stat în Ministerul de Externe de la Budapesta, Nemeth Zsolt, a declarat, într-o intervenţie la postul naţional de radio Kossuth Budapesta, că la Târgu Mureş va avea loc o manifestaţie pentru autonomie organizată de CNS, PCM şi PPMT, şi că paralel cu manifestaţia de aici, se vor organiza mai multe manifestaţii de solidaritate la reprezentanţele diplomatice ale României din Europa şi America. „Guvernul ungar preferă să negocieze cu partenerii săi români în loc să protesteze”, a declarat Nemeth Zsolt pentru Magyar Nemzet. În acelaşi timp însă, a subliniat acesta, „Guvernul susţine dreptul minorităţilor de a manifesta în favoarea autonomiei lor. Dacă maghiarii de peste graniţe doresc autonomie – teritorială, culturală, secui sau cei din Partium sau chiar cei din Voivodina – Guvernul Ungariei are obligaţia constituţională să sprijine aceste deziderate”.„Ungaria nu priveşte România ca pe un duşman” Nemeth a făcut referire la recenta vizită în România a ministrului ungar de Externe, precizând că la discuţiile de la Bucureşti s-a atins şi subiectul reorganizării regiunilor. El a afirmat că în prezent în România, din 42 de judeţe, în două şi jumătate (în Mureş, precizând el, maghiarii nu sunt majoritari, dar sunt în numar însemnat) maghiarii exercită şi importante funcţii administrative. „Această realitate trebuie păstrată şi după reorganizarea administrativă”, a subliniat Nemeth. El a arătat că vizita ministrului său de Externe a avut loc în condiţii foarte tensionate, cauzate de subiectul steagului secuiesc, dar şi de situaţia de la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş, de cazul colegiului Szekely Miko din Sfântu Gheorghe, precum şi de problemele privind utilizarea limbii materne. Secretarul de stat a reamintit că ministrul ungar al Afacerilor Externe a afirmat că Ungaria nu priveşte România ca pe un duşman, ci ca pe un partener, aliat, prieten, pe care îl respectă şi de la care aşteaptă să trateze Ungaria cu respect.
Cotidianul ungar Magyar Hirlap anunţă că premierul ungar Orban Viktor l-a primit, vineri, la Budapesta, pe preşedintele UDMR, Hunor Kelemen, cei doi având un schimb de opinii despre chestiuni referitoare la comunitatea etnicilor maghiari din România, modificarea Constituţiei, reorganizarea administrativă şi situaţia drepturilor minorităţilor.

 

Garda Maghiară ar putea perturba mitingul pentru autonomie de la Târgu-Mureş!

Primarul vrea capitala, CNS autonomia

Dorin Florea, primarul oraşului Târgu-Mureş, a făcut apel ca miza mitingului să fie schimbată din autonomia Ţinutului Secuiesc în desemnarea oraşului Târgu-Mureş drept capitala Regiunii Centru. “Dragi susţinători ai Ţinutului Secuiesc, cred că astăzi, pe fondul discuţiilor privind reorganizarea administrativă a României, este mult mai important să susţinem împreună ca Târgu Mureş să devină capitala regională, indiferent de forma în care reorganizarea administrativă se va hotărî la Bucureşti. Bunăstarea secuilor, a maghiarilor şi a românilor, recunoaşterea Ţinutului Secuiesc ca regiune geografică, depind în cea mai mare măsură de dezvoltarea economică locală şi mai ales de atragerea fondurilor europene, nu de separare şi de autonomie. Autonomia Ţinutului Secuiesc este o luptă cu morile de vânt, pe când o posibilă stabilire a capitalei regionale la Târgu Mureş poate deveni o realitate. Dacă ne unim forţele, dacă reuşim să susţinem unitatea şi capitala regională la Tîrgu Mureş, câştigăm cu toţii. Câştigă ţara, câştigă regiunea, câştigă secuii, românii şi maghiarii care locuiesc în zona Ţinutului Secuiesc. Pierd doar acei politicieni care îşi duc existenţa datorită conflictelor interetnice generate de ei înşişi. Ţinutul Secuiesc poate deveni o mândrie a secuilor, a maghiarilor şi a românilor deopotrivă. Coasta de Azur din Franţa nu este o regiune autonomă, şi totuşi este mândria Franţei”, susţine primarul Florea. Răspunsul Consiliului Naţional Secuiesc (CNS) nu a întârziat să apară. “Nu autonomia, şi nu solicitarea autonomiei generează tensiuni, ci retragerea sau îngrădirea unor drepturi recunoscute anterior, chiar cu garanţii internaţionale. Uniunea Europeană a recunoscut cultura, tradiţia ca fiind elemente esenţiale ale coeziunii sociale şi economice. Luând în consideraţie această prevedere au devenit regiuni NUTS II (regiunile de dezvoltare ale României corespund cu diviziunile de nivel NUTS-II din UE – n.r) de sine stătătoare: Tirolul de Sud, Valle d’Aosta, Friuli-Venezia Giulia, Corsica, Sardinia, Catalonia, Ţara Bascilor, Galicia, Friesland, Bretagne etc. România este singura ţară din Europa care ignoră aceste criterii deosebit de importante şi forţează Ţinutul Secuiesc într-o regiune, în care comunitatea secuiască-maghiară, majoritară în procent de 75% în Ţinutul Secuiesc, reprezintă mai puţin de 30% din populaţie. Dacă această regiune va fi învestită şi cu competenţe administrative, atunci dincolo de consecinţele economice negative vor fi încălcate şi angajamentele internaţionale ale României, asumate prin Convenţia Cadru pentru Protecţia Minorităţilor şi Carta Limbilor Minoritare şi Regionale. La ora actuală peste trei milioane de cetăţeni români trăiesc şi lucrează în Spania, Italia şi alte ţări din Europa occidentală, iar întoarcerea acestora în România este sub semnul întrebării. Ei nu au fugit de aici din cauza autonomiei sau din cauza secuilor, ci din cauza mizeriei generate de sistemul ultracentralizat din România”, a replicat CNS.

Ce este Garda Maghiară?
Conform Wikipedia, Garda Maghiară este o organizaţie de extremă-dreapta din Ungaria, fondată în 2007 de partidul Jobbik şi scoasă în afara legii de Tribunalul Budapesta în decembrie 2008, decizie confirmată în mod definitiv şi irevocabil de Curtea de Apel Budapesta la data de 2 iulie 2009. Garda Maghiară a folosit de la începutul existenţei sale simboluri din recuzita formaţiunilor fasciste din Ungaria interbelică. Liderii formaţiunii s-au remarcat printr-o retorică rasistă şi xenofobă. Liderii Gărzii Maghiare au declarat că doresc «să apere Ungaria pe plan fizic, moral şi intelectual», Garda fiind considerată drept moştenitoarea Partidului Crucilor cu Săgeţi datorită uniformei negre, a jurământului de credinţă şi a utilizării drapelului alb striat cu roşu, emblemă legendară a liderului Árpád, emblemă instrumentalizată ideologic de Partidul Crucilor cu Săgeţi. Recent, ei s-au reorganizat sub denumirea de Garda Naţională Maghiară, iar pentru a evita nevoia de autorizaţii, acţiunile Gărzii au loc ca flash-moburi.
De ce 10 martie?

Consiliul Naţional Secuiesc a subliniat că ziua de 10 martie va fi proclamată “Ziua Libertăţii Secuilor”. “La 10 martie 1854, în zona Livada Poştei din Târgu-Mureş au fost executaţi martirii secui, profesorul Torok Janos, avocatul Galfi Mihaly şi moşierul Horvath Karoly, fiindcă au încercat să reaprindă flacăra eşuatei revoluţii maghiare şi a luptei pentru libertate. Ei au dat urmaşilor un exemplu de loialitate şi curaj şi şi-au dat viaţa pentru autodeterminarea naţională. Pentru secuii de astăzi, această zi nu este doar una a comemorării, ci şi a solidarităţii. Să ieşim uniţi şi conştienţi sub semnul autodeterminării naţionale. Să transformăm ziua de 10 martie, ziua memorială a Secuilor Martiri, în Ziua Libertăţii Secuilor şi să trăim cu cuvintele lui Jokai Mor – ‘legal, liber şi independent, stat naţional’. Consiliul Naţional Secuiesc şi-a declarat obiectivul de a obţine autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc şi anunţă în limba secolului XXI al Europei statul de drept legal, liber şi independent. Să transformăm cuvintele lui Jokai Mor în sloganul luptei pentru autonomia secuilor! În numele Consiliului Naţional Secuiesc, fac apel la toţi liderii şi toate comunităţile bisericilor istorice maghiare din Transilvania, dar şi la partidele şi organizaţiile politice maghiare să participe la Ziua Libertăţii Secuilor, în capitala Ţinutului Secuiesc, Târgu-Mureş! Să organizăm împreună şi să aducem decizii comune astfel încât secuii, dar şi toţi maghiarii din Transilvania, să fie uniţi sub steagul autodeterminării naţionale şi al autonomiei secuieşti”, a declarat Izsak Balazs, preşedintele CNS.

sursa: Jurnalul.ro

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s