România nu va intra în Schengen niciodată

Colaj : Vocea Rusiei

Valentin Mândrăşescu

Ministrul de interne al Germaniei a aplicat o lovitură sub centură puterii de la Bucureşti. În fond, nu s-a întâmplat nimic nou şi nimic tragic. Uniunea Europeană i-a amintit încă o dată României şi Bulgariei că aceste ţări nu au fost şi nu vor fi vreodată tratate pe picior de egalitate de către restul ţărilor europene. Anul trecut, rolul de a arăta României poziţia ei reală în Europa a fost asumat de Olanda. Acum, a venit rândul Germaniei.

Degeaba se înghesuie prompteristele şi deontologii bucureşteni să-şi dea cu părerea referitor la cauzele refuzului Germaniei. Dacă nu era MCV găseau o problemă tehnică, sau două, sau trei, sau zece. De exemplu, ar fi putut descoperi subit că atentatul de la Burgas are „o conexiune românească” sau ar fi putut „pune pe tapet” sursele şi filierele româneşti prin care circulă o bună parte din contrabanda europeană. Vorbind din perspectiva realpolitik, nemţii au procedat foarte politicos şi într-o manieră cât se poate de „soft”, evident în măsura în care se poate vorbi despre o abordare „soft” atunci când unei ţări întregi i se sugerează că este o ţară-membră a UE, dar „de mâna a doua”.

Din momentul apariţiei ştirii am tot aşteptat ca cineva să lanseze clasica ipoteză referitoare la implicarea Moscovei în procesul decizional de la Berlin. Evident, o asemenea acuzaţie nu a întârziat să apară pe DC News http://www.dcnews.ro/2013/03/oreste-pactul-ribbentrop-molotov-motivul-pentru-care-suntem-boicotati-de-germania/ . Nu ar fi deloc surprinzător dacă în perioada următoare vom vedea asemenea acuzaţii lansate şi prin alte mijloace media.

În legătură cu aceste acuzaţii, se impune o întrebare strict ipotetică, dar foarte interesantă. Dacă Germania într-adevăr „plăteşte” Rusiei prin blocarea aderării României la Schengen, atunci cât mai valorează mult clamatele „valori europene”? Ce valoare mai au tratatele semnate cu Uniunea Europeană? Cât contează promisiunile făcute de liderii europeni? Cât de jos este cotată România pe „bursa de valori” a politicii globale, dacă blocarea aderării ei la Schengen poate deveni o monedă minoră de schimb în jocul marilor puteri?

Revenind la o notă mai serioasă, se poate constata că gestul Germaniei are câteva sensuri. În primul rând, Germania blochează intrarea României în Schengen, aplicând astfel o măsură asiguratorie, care va proteja spaţiul european de anumite consecinţe ale evenimentelor care se vor desfăşura în viitorul apropiat în spaţiul balcanic. Nimic „personal”, doar pragmatism care vizează securitatea proprie. În al doilea rând, Germania face un gest demonstrativ pentru a arăta cu exactitate statutul real al României, ba chiar şi un oarecare dezinteres faţă de această zonă, împingând-o în mod vădit într-o altă direcţie geopolitică. Restul concluziilor, se deduc uşor şi sunt mult prea evidente pentru a mai fi scrise.

sursa: Vocea Rusiei

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s