Guvernul de la Chișinău a fost demis de comuniști

Guvernul AIE II de la Chisinau a fost DEMIS de comunişti

Guvernul moldovean condus de premierul Vlad Filat a fost demis astăzi în urma unei moţiuni de cenzură. Moțiunea a fost depusă de Partidul Comuniştilor din Republica Moldova.

Moţiunea a fost votată de 54 de parlamentari din forul legislativ de la Chișinău, relatează mediafax.ro. Cei 54 de deputați care au votat pentru căderea Guvernului fac parte din Partidul Comuniștilor, dar și din Partidul Democrat din Moldova (PDM).

Acesta din urmă făcea parte din coaliția de guvernare „Alianța pentru Integrare Europeană” (în fruntea căreia se afla premierul Vlad Filat), însă unii membri au votat moțiunea din cauza tensiunilor care au apărut în cadrul alianței în ultima perioadă. Pentru adoptarea motițiunii erau necesare 51 de voturi.

Din alianță făceau parte Partidului Liberal Democrat din Moldova (condus de Vlad Filat), Partidul Democrat din Moldova (condus de Marian Lupu) și Partidul Liberal (condus de Mihai Ghimpu, fostul președinte interimar al Republicii Moldova).

Voronin: „Poporul e condamnat la robie”

Susţinătorii moţiunii de cenzură au invocat acte de corupţie susţinute sau tolerate de Guvern, în special de către Vlad Filat.

„Astăzi, 84% dintre cetăţeni consideră că Moldova merge într-o direcţie greşită. Dacă e să fim mai corecţi, nu este vorba de Moldova, ci de guvernarea moldovenească care merge pe această cale criminală, condamnând statul la dispariţie, iar poporul – la sărăcie şi robie. Astfel, solicitând astăzi demiterea Guvernului, Partidul Comuniştilor declară deschis că această solicitare înseamnă un singur lucru – alegeri anticipate şi democratice”, a declarat Vladimir Voronin, liderul comuniştilor și totodată fost președinte al Republicii Moldova timp de opt ani, potrivit agerpres.ro.

Partidul Liberal nu a votat moţiunea deoarece aceasta venea din partea Partidului Comuniștilor, însă reprezentanții PL au declarat că Vlad Filat ar trebui să demisioneze.

„Domnule Filat, prezenţa dumneavoastră în fruntea Guvernului înseamnă moartea Alianţei. Moartea Alianţei înseamnă moartea vectorului european. Noi nu putem merge la alegeri cu o alianţă în frunte cu dumneavoastră”, i-a spus premierului liderul PL, Mihai Ghimpu.

“Moțiunea este împotriva viitorului european”

Liderii Partidului Liberal Democrat au avertizat că moţiunea va avea efecte negative asupra Republicii Moldova şi asupra viitorului său european.

“Azi, de fapt, se pune problema moţiunii de cenzură nu împotriva Guvernului, nu împotriva lui Filat. Moţiunea este împotriva statului Republica Moldova, împotriva viitorului nostru european, împotriva bunăstării oamenilor”, a declarat vicepreşedintele Parlamentului, Liliana Palihovici.

Moţiunea a fost votată în contextul crizei politice din Alianţa pentru Integrare Europeană, care practic s-a dizolvat după ce Vlad Filat a anunţat pe 13 februarie că denunţă acordul de constituire a acesteia.

Între timp, Centrul Naţional Anticorupţie a vorbit despre mai multe dosare în care sunt implicaţi miniştri apropiaţi lui Filat, iar şeful Fiscului a fost arestat pentru corupţie şi abuz de putere. În presă au apărut şi înregistrări ale unor convorbiri telefonice în care Filat îi dădea indicaţii şefului Fiscului, mai notează agerpres.ro.

Ar putea urma alegeri anticipate

Preşedintele Nicolae Timofti nu a reuşit să-i convingă pe cei trei lideri ai partidelor din coaliție să reia negocierile pentru continuarea Alianţei pentru Integrare Europeană.

După adoptarea moțiunii de cenzură, în termen de cel mult trei zile, premierul va prezenta demisia Guvernului său președintelui țării. Șeful statului va iniţia consultări cu partidele parlamentare pentru a desemna un nou candidat pentru funcţia de prim-ministru. Dacă în 45 de zile de la prima solicitare Parlamentul nu va accepta vreun candidat, forul legislativ poate fi dizolvat, urmând să fie organizate alegeri parlamentare anticipate.

Vlad Filat a ocupat funcţia de prim-ministru al Republicii Moldova din 25 septembrie 2009. Actualul Guvern este al doilea condus de Filat şi a fost învestit la 14 ianuarie 2011.

sursa: Yahoo! Romania

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s