Alerta in Timoc! Autoritatile sarbe vor sa darame clopotnita de la Malainita. Vrea Serbia sa provoace conflict interetnic cu romanii/vlahii timoceni?

Autoritatile sarbe continua politica de provocari impotriva romanilor /vlahilor din Timoc, incercand sa provoace in zona un nou conflict interetnic. Astfel vineri 14 decembrie autoritatile l-au somat pe Parintele Boian, Protopop al Protopopiatului Bisericii Ortodoxe Romane “Dacia Ripensis” si paroh al Bisericii romanesti din Malainita, ca in termen de 20 de zile sa darame clopotnita bisericii, dupa ce aceleasi autoritati, nu au raspuns nimic timp de trei luni de zile la cererile facute de Parinte, transmite corespondentul Romanian Global News din zona.

Autoritatile stiu bine ca problema este extrem de sensibila, Biserica de la Malainita si tot ce o inconjoara, fiind un simbol al rezistentei romanilor timoceni in fata agresiunii asimilationiste practicate de statul sarb si de Biserica Ortodoxa Sarba. Aceleasi autoritati stiu la fel de bine ca fortand daramarea clopotnitei ridicata ca si biserica, cu multa jertfa, vor provoca pe credinciosii romani din zona care nu vor asista cu mainile in san la abuzurile autoritatilor. Si totusi continua provocarile, oamenii din zona considerand ca se vrea cu tot dinadinsul violente si conflict interetnic, model aplicat de Belgrad si in ale zone ale fostei Iugoslavii.

Intrebat de corespondentul Romanian Global News cum comenteaza deciziile autoritatilor sarbe si cum vor reactiona credinciosii romani Parintele Boian a declarat in exclusivitate pentru Romanian Global News:

Parintele Boian: “Ca sa daram ceva ce am construit trebuie sa fiu nebun. Asta este clopotnita cu trei clopote care cheama pe romani/vlahi din Timoc sa vina si sa asculte slujba in limba materna, limba romana care deranjeaza foarte mult Biserica Ortodoxa Sarba, care este si inspiratorul prigoanei noastre.

Sigur ca nu voi darama ceea ce am construit cu mare chin si probleme. Pentru clopotnita asta am cerut aprobare si in termen legal nu am primit raspuns . Dupa aproximativ trei luni mi se spune ca nu am voie sa o construiesc. Noi nu avem vreme de pierdut si dupa ce a trecut termenul legal de raspuns am construit-o. Noua lege care va fi votata saptamana viitoare prevede ca daca nu se raspunde in termen legal de o luna se poate construi. Ei s-au speriat si ne-au raspuns negativ. Este clar TREBUIE FACUT TOTUL NUMAI CA SA NU SE APROBE BISERICII ORTODOXE ROMANE SA AIBE CLADIRI IN TIMOC.

Ce e si mai interesant este ca a fost anulata si DECIZIA lor prin care ne-au aprobat construirea gardului la biserica din Malainita. Au dat aprobare si dupa cata vreme a anulat-o. Se trimite astfel un foarte puternic semnal Romaniei, Tari Mame a noastre, ca pentru noi nu este loc in Serbia. Sa vedem cum va raspunde Tara Mama ?

Asta va fi inca o picatura in paharul plin al romanilor timoceni….. paharul se umple….. nu stiu cum va fi reactia poporului, asta o sa vada autoritatile care provoaca! Eu nu pot sa controlez si sa stiu care va fi reactia rumanilor nostri la provocarea asta noua.”

Corespondentul Romanian Global News din Timoc a stat de vorba cu cativa credinciosi romani din Timoc si i-a intrebat ce cred despre noua provocare a autoritatilor sarbe. Iata raspunsurile:

ND: Sa nu incerce ce vor sa faca ca tot sa intoarce impotriva lor. O sa aparam pe parinte si biserica cu arma daca e nevoie. Sa nu sa joace cu oamenii ca si asa ne-a ajuns cutatul la os!

SV: Cine samana vant o sa culeaga furtuna mare! Nu le ajunge cate biserici au si stau goale? Ce-au cu Biserica noastra? Vor sa faca noua ce le-au facut lor albanezii la Kosovo? Sa darame biserici? Asta au invatat ei de acolo! Numai sa incerce si o sa vada. Toti rumanii din Timoc sa ridica pentru biserica de la Malainita si pentru Boian. Balgradul sa joaca cu focul aici si n-o sa fie bine!

DA: Maica, eu sunt fameie dar tot ies cu parul daca darama biserica. O sa-i bata Dumnezau!

Autoritatile sarbe nu au raspuns nici Ambasadei Romaniei la Belgrad care a cerut lamuriri de la autoritatile centrale de la Belgrad.

sursa: http://www.RGNpress.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s