Noua evanghelizare: atentat ecumenist

Intervenţii sinodale: Delegaţiile fraterne au vorbit Părinţilor Sinodului

18.10.2012, Vatican (Catholica) – Delegaţiile fraterne reprezentând câteva confesiuni creştine s-au adresat Sinodului Episcopilor dedicat noii evanghelizări în timpul alocat marţi după-masa. Printre cei care au vorbit s-au aflat Mitropolitul Hilarion Alfeyev de Volokolamsk, Rusia, rev. dr. Timothy George, din partea Alianţei Mondiale Baptiste, şi Sarah F. Davis, reprezentând Conciliul Mondial Metodist.

Vorbind în numele Bisericii Ortodoxe Ruse, Episcopul Hilarion a reflectat asupra aniversării şi semnificaţiei Conciliului Vatican II, afirmând că acum 50 de ani Părinţii Conciliului erau conştienţi de importanţa unei mai strânse colaborări între creştinii de diferite tradiţii. Astăzi “suntem chemaţi să ne gândim la rezolvarea sarcinilor noastre comune, pe care epoca prezentă ni le aşează în faţă. Provocările ultimilor cincizeci de ani trecuţi de la începerea Conciliului Vatican II nu şi-au pierdut semnificaţia, ci au devenit mai clare şi mai ameninţătoare.” Prelatul ortodox rus a subliniat necesitatea ca Bisericile Catolică şi Ortodoxe să îşi conjuge eforturile pentru a înfrunta provocările societăţii moderne. Episcopul Hilarion a citat cooperarea ambelor Biserici “în cadrul forumului ortodoxo-catolic, în diferite organizaţii internaţionale şi în alte locuri de dialog cu lumea seculară”.

Reprezentantul Alianţei Mondiale Baptiste a subliniat trei puncte majore ale noii evanghelizări. Primul a fost despre credinţa în Botez, împărtăşită de toţi creştinii. Fără această “realitate trinitară fundamentală, toate programele şi planurile noastre de evanghelizare vor fi fără rod”, a afirmat dr. Timothy George. La al doilea punct a afirmat că ecumenismul “este mereu în slujba evanghelizării”. În fine, încheindu-şi intervenţia a atins al treilea punct: libertatea religioasă, a afirmat el, nu îşi are rădăcina în paradigmele politice ori sociale, ci vine din însăşi caracterul lui Dumnezeu. “Tradiţia credinţei răsună ca răspuns autentic al vastei noastre experienţe şi a întrebărilor despre Univers. Trăim astfel într-o vreme de mari oportunităţi pentru vestirea credinţei.”

Metodista Sarah F. Davis (recunoscută ca femeie Episcop în comunitatea ei) s-a referit la adunare ca la “cel mai important şi mai bine sincronizat în timp Sinod din viaţa creştinismului”. Vice-preşedinta Conciliului Mondial Metodist a amintit că în sânul comunităţii ei, în 1971 a avut loc o Conferinţă Mondială ce i-a chemat pe toţi metodiştii să se dedice atât misiunii cât şi evanghelizării. A spus apoi că susţine afirmaţia Sfântului Părinte conform căreia este important ca oamenii secolului XXI să îl cunoască pe Isus Cristos. “Lumea este rănită, pierdută, confuză, distrasă, bolnavă şi are nevoie disperată de vindecare, de speranţă, de mântuire. Nu este alt nume pe care să îl chemăm în astfel de timpuri decât al lui Isus Cristos”, a spus ea în faţa Părinţilor Sinodali.

sursa: Catholica.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s