Botosani : Parcul Tineretului: Autorităţile s-au întâlnit cu romii la Primărie – FOTO&VIDEO

Note:
1. Ţiganii sunt tot ţigani, ei nu se pot schimba oricâte discriminări pozitive ai face.
2. INpAI „Octavian Goga” sprijină şi recomandă utilizarea, in toate ocaziile, folosirea denumirii de ţigan in loc de denumirea falsificata de „rrom”.
3. Pentru ca nu avem voie sa modificam textul original al articolului am pastrat denumirea de „rrom” din textul original.

Articolul este preluat de pe site-ul Botosaneanul.ro

În urma memoriului înaintat către autorităţile locale de un grup de cetăţeni din cartierul Parcului Tineretului nemulţumiţi de convieţuirea cu etnicii minoritari, în cursul zilei de joi, la sediul Primăriei Botoşani a fost organizată o primă întâlnire cu liderii romilor.

Au luat parte subprefectul Sebastian Tocariu, primarul Ovidiu Portariuc, viceprimarul Cosmin Andrei, şeful Poliţiei Locale, Ioan Onuţu, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) dar şi ai Inspectoratului Judeţean de Jandarmi. Din partea etnicilor s-au prezentat liderii acestora dar şi un grup însemnat de romi care locuiesc atât în centrul istoric al municipiului cât şi în Parcul Tineretului.

Întâlnirea a durat aproximativ două ore, interval în care minoritarii au afişat o poziţie defensivă cu privire atât la nemulţumirile cetăţenilor din Parcul Tineretului cât şi la filmele video prezentate de Poliţia Locală în care au fost surprinse mai multe imagini care conţineau distrugeri ale bunurilor de pe domeniul public săvârşite de minori romi, scandaluri în plină stradă sau consum de băuturi alcoolice pe domeniul public, fapte care contravin prevederilor legale. „Avem înregistrată la Instituţia Prefectului o sesizare semnată de aproape 1.000 de locuitori din Parcul Tineretului cu privire la situaţia creată de locuitorii celor două blocuri cu locuinţe sociale”, a declarat printre altele subprefectul Sebastian Tocariu.

Per total în cadrul întâlnirii au fost stabilite o serie de măsuri prin care să se intervină în cartierul de la marginea oraşului prin dialog cu liderii romilor, o implicare mai densă a organelor de ordine dar şi a reprezentanţilor romilor care să se deplaseze în zonă împreună cu membrii comisiei constituite de prefect pentru identificarea problemelor reale cu care se confruntă cetăţenii majoritari. „Astăzi am avut o discuţie şi cu conducerea Poliţiei Municipale, am văzut ce măsuri s-au luat în zonă şi cred că sunt suficiente ca să asigure securitatea dar părerea mea este că ar trebui întâi să încercăm prin dialog, prin comunicare, evităm orice fel de probleme care ar putea apărea mai devreme sau mai târziu în această zonă, orice focar de acest gen întreţinut la un moment dat poate duce la nişte efecte necontrolate”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc.

La vizionarea filmuleţelor video în care erau prezentate mai multe fapte antisociale săvârşite de minoritari, reprezentanţii acestora au luat poziţie şi s-au arătat revoltaţi prin afirmaţii de genul „Se întâmplă aşa ceva numai în zonele de romi?!” sau au explicat iscarea unui scandal în plină zi în Centrul Istoric ca fiind o discuţie privitoare la două nunţi. „Nu era o ceartă, am fost personal acolo, nu era bătaie, erau două căsătorii între minori cu copii şi nu se înţelegeau mamele”. Pe de altă parte, romii au recunoscut că există situaţii în care se încalcă legea şi au solicitat sancţionarea părinţilor copiilor care distrug bunuri publice.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s