EUROPA FARA ISLAMISTI! Negocierile pentru aderarea Turciei la Uniunea Europeana s-au impotmolit

Eforturile Turciei de aderare la Uniunea Europeana s-au impotmolit si au stagnat, de cand Ciprul a preluat presedintia blocului european al celor 27 de state, a anuntat miercuri presedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy.

Turcia nu recunoaste Ciprul, membru al Uniunii Europene incepand cu anul 2004, boicotand toate intalnirile la nivel inalt din cadrul UE, prezidate de Cipru, incepand cu luna iulie, relateaza EU Business. Tot atunci a inceput si presedintia tarii, care este preluata, prin rotatie, de toate statele membre, la fiecare sase luni.

„Recunosc ca negocierile cu Turcia privind aderarea au stagnat, practic”, din cauza problemei Cipru, a spus Van Rompuy, cu ocazia unuei intalniri a ambasadorilor, de la Bruxelles.

Ankara a refuzat sa recunoasca Republica Cipru, de cand trupele turcesti au invadat partea de nord a insulei, in 1974, impartind-o in doua.

Van Rompuy a cerut UE si Turciei sa mentina contacte „intensive”. Turcia se afla in negocieri de aderare la Uniunea Europeana din anul 2005. Presedintele Consiliului European a spus ca planurile de largire a UE ar urma sa continue, in ciuda „oboselii” pentru acest subiect, in randul marii parti a populatiei UE.

Van Rompuy a confirmat insa ca expansiunea Uniunii Europene va continua, facand referire in mod particular la tarile din vestul Balcanilor, o zona unde „toate tarile au o singura speranta: ca intr-o zi sa apartina Uniunii Europene si familiei europene”.

Din cele sase foste republici iugoslave – Bosnia, Croatia, Macedonia, Muntenegru, Serbia si Slovenia -, doar cea din urma a reusit sa adere la Uniunea Europeana, iar Croatia va deveni cel de-al 28-lea stat membru in iulie 2013.

sursa: Ziare.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s