Evenimente dedicate memoriei lui Avram Iancu, la 140 de ani de la moarte

Avram Iancu (1824 – 1872)

Mai multe evenimente dedicate memoriei lui Avram Iancu au avut loc astăzi în faţa statuii sale ecvestre din parcul cu acelaşi nume al oraşului Câmpeni, din judeţul Alba. Manifestările iniţiate de participanţii la Marşul Naţional Avram Iancu se doresc a fi o lecţie de istorie itinerantă, „pe drumul Iancului”, de la casa natală până sub gorunii Ţebei, pentru omagierea celor 140 de ani de la trecerea în eternitate a eroului român. Participanţii vor străbate mai multe localităţi situate pe cursurile Arieşului şi Crişului Alb, făcând popasuri în aşezări de care Avram Iancu şi-a legat numele în anii 1848 -1849. Pe parcursul acestei săptămâni vor avea loc mai multe manifestări comemorative, care vor culmina duminică, 9 septembrie, cu Serbările Naţionale de la Ţebea, unde sunt aşteptaţi mii de români.
Avram Iancu (n. 1824, Vidra de Sus – d. 10 septembrie 1872, Baia de Criș, Hunedoara) a fost un avocat transilvănean și revoluționar român pașoptist, care a jucat un rol important în Revoluția de la 1848 din Transilvania. A fost conducătorul de fapt al Țării Moților în anul 1849, comandând armata românilor transilvăneni, în alianță cu armata austriacă, împotriva trupelor revoluționare ungare aflate sub conducerea lui Lajos Kossuth.
S-a născut în Munții Apuseni într-o familie de moți înstăriți. Tatăl său, Alexandru Iancu, a fost pădurar, apoi jude domenial. Având o situație materială bună, a urmat clasele elementare la Poiana Vadului și Abrud, gimnaziul inferior la Zlatna, iar gimnaziul superior la Liceul Piarist din Cluj. Începând cu anul 1844 a urmat Facultatea de Drept la Cluj. Din anul 1846 a devenit cancelarist la Târgu Mureș. Își ia examenul de avocat în anul 1848.

sursa: RADOR.RO

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s