Politia Romana: Ce trebuie sa stiti despre droguri

Drogul este o substanta – solida, lichida sau gazoasa – care, introdusa in organism, modifica imaginea asupra propriei persoane si asupra realitatii inconjuratoare. Folosirea abuziva poate crea dependenta fizica si psihica sau tulburari grave ale activitatii mentale si ale comportamentului.

Toxicomania este intoxicatia cronica voluntara care duce la pierderea libertatii de a se abtine de la folosirea drogului.

Toxicomanul este persoana care consuma, in mod regulat, droguri pentru a obtine o stare de o anumita intensitate.

Supradoza inseamna introducerea in organism a unei cantitati de substanta mai mari decit poate suporta acesta si care poate produce moartea.

SUPRADOZA INTERVINE:

– atunci cind consumatorul utilizeaza o doza prea puternica in raport cu cea obisnuita;
– se foloseste un produs insuficient diluat sau amestecat cu alte substante;
– atunci cind doza se continua consumul dozei uzuale in paralel cu medicatia din cura de dezintoxicare;

Sevrajul desemneaza simptomele fizice si psihice care apar atunci cind un individ este privat de drogul de care devenise dependent, sau la scaderea accentuata a dozelor.

CARACTERISTICILE DROGURILOR
a. Dependenta
b. Toleranta

a. Dependenta este nevoia toxicomanului de a-si administra droguri.

Ea poate fi fizica sau psihica.
– Dependenta fizica nu se intilneste la toate tipurile de droguri. Cind apare, ea se manifesta sub forma unor stari patologice care constau in necesitatea organica de a folosi droguri pentru a evita tulburarile ce apar la incetarea utilizarii. Ea apare mai ales la derivatii opiului (heroina, morfina).
– Dependenta psihica este cea mai importanta. Ea consta in modoficari de comportament si a stare mentala particulara insotita de necesitatea psihica impetuoasa de a-si administra substanta periodic sau continuu pentru a obtine o stare de bine sau pentru a inlatura disconfortul psihic. Este intilnita la toate tipurile de droguri.
b. Toleranta apare atunci cind organismul se obisnuieste cu prezenta unei anumite substante si se adapteaza la aceasta.
Ca atare, pentru obtinerea unei anumite stari, toxicomanul trebuie sa mareasca dozele. Astfel, un toxicoman ajunge sa suporte doze care pentru persoanele normale ar fi fatale.

CLASIFICAREA TOXICOMANIEI
a. dupa gravitatea efectelor:
1. majora – morfina, cocaina, amfetamine, alcool;
2. minora – tabagismul, cafeismul;
b. dupa numarul drogurilor administrate:
1. monotoxicomanie – administrarea unui singur drog;
2. politoxicomanie – folosirea mai multor droguri.
Aceasta forma este intilnita cel mai des.

Consumul de droguri este inceputul esecului celor incapabili sa se adapteze realitatii unei vieti. Daca le incerci atunci cind te afli in fata unei nelinisti sau depresii, trebuie sa stii ca te vei expune unor riscuri nebanuite.
Poate ca ai incercat. Poate ca ti-a placut si te gindesti ca poti lua droguri ocazional, ca sa te simti mai bine, fara sa ajungi prea departe. Grav este ca nici nu-ti dai seama cind ai ajuns prea departe…..
Asa ca, inainte de a incerca, gindeste-te daca nu te-ar deranja vreunul din efectele consumului de droguri.
Drogurile nu au nimic special. Doar ca pierzi controlul, tocmai cind te crezi mai stapin pe situatie. Nu esti curios sa vezi ce ti-a pregatit viata? Nimeni nu traieste in locul tau, nimeni nu are dreptul sa ia decizii in locul tau.
De aceea gindeste-te bine! Esti gata sa renunti la toate lucrurile pe care le-ai putea face.
Compartimentul de Investigatii Criminale , din cadrul Politiei Costinesti, prin reprezentantul sau ag. sef Raileanu Puiu iti sta la dispozitie daca vrei sa te consulti cu un prieten.
Fiecare cetatean poate apela Compartimentul pentru a primi informatii necesare despre drog sau sa sesizeze aspecte cu care se confrunta pe linie de droguri.

Vrei sa cunosti adevarul?
Noua motive pentru care tinerii incep sa consume droguri:

– CURIOZITATEA – unii oameni vor doar sa incerce o noua experienta si sa simta starea care le-o confera drogul;
– CONJUNCTURA DE GRUP – cercul de prieteni poate exercita o serie de presiuni la care deseori individul cedeaza;
– MODERNITATEA – tentatia de a fi in pas cu moda;
– PLICTISEALA – dorinta de a evada din realitate;
– DORINTA DE AVENTURA, de a face ceva periculos – „… daca tot exista de ce nu le incerci!”;
– DEZAPROBAREA PARINTILOR;
– DORINTA DE ‘EVADARE’ DIN MEDIUL FAMILIAL SAU SCOLAR OSTIL;
– ILUZIA OBTINERII UNEI INCREDERI SPORITE IN PROPRIA PERSOANA mai ales in situatii de insucces, depresie si singuratate;
– POLITICA DE „DUMPING” A COMERCIANTILOR de cele mai multe ori, pentru a-si cistiga clientii, distribuitorii ofera „marfa” sub pretul pietii;

Pe linga aceasta in Romania, Legea 143/2000 pedepseste traficul si consumul de droguri:

ART.2 Cultivarea, producerea, fabricarea, prepararea, oferirea, vinzarea, distribuirea, transportul, procurarea, cumpararea, detinerea ori alte operatiuni privind circulatia drogurilor de risc, fara drept, se pedepsesc cu inchisoare de la 3 la 15 ani si interzicerea unor drepturi.
ART.5 Punerea la dispozitie, cu stiinta, cu orice titlu, a unei locinte sau a oricarui alt loc amenajat, in care are acces publicul, pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit in asemenea locuri se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 5 ani si interzicerea unor drepturi.
ART.11 Indemnul la consumul ilicit de droguri, prin orice mijloace, daca este urmat de executare, se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani.
ART.12 Se pedepsesc cu detentiunea pe viata sau cu inchisoare de la 15 la 25 ani si interzicerea unor drepturi, faptele prevazute in lege, savirsite de un grup de cel putin 3 persoane, in scopul obtinerii de beneficii materiale sau de alte foloase ilicite.

Cum poti sa stii ca o persoana ar putea avea probleme cu drogurile?
Daca…
– si-a schimbat brusc comportamentul.
– trece, fara motiv, de la veselie la tristete.
– isi vinde lucrurile de valoare din casa.
– si-a schimbat grupul de prieteni.
– isi ascunde noii prieteni si nu vorbeste despre preocuparile lor.
– isi pierde interesul fata de scoala si activitatile preferate (sport, muzica, film etc.). – este apatic si somnolent.
– uneori devine agresiv fara motiv.

Te poti feri de droguri!
•ai grija cand iti faci prieteni
•poti avea si alte pareri decat restul grupului, fara teama ca vei fi izolat. Incearca sa judeci cu capul tau, nu te lua doar dupa opinia grupului
•invata sa spui „NU”. Daca vrei sa dovedesti ca esti „tare”, fa-o sustinandu-ti punctul de vedere
•vorbeste-le prietenilor despre adevaratele efecte ale consumului de droguri si fii sigur ca le-ai dat de gandit, chiar daca pe moment nu vor recunoaste
•gandeste-te de doua ori inainte sa accepti diferite propuneri
•”barbatia” nu sta in cantitatea de alcool consumata sau in varietatea de droguri incercate
•parintii ar trebui anuntati imediat ce vi s-a propus sa consumati droguri sau ati fost martorul unor asemenea acte; in astfel de situatii, ajutorul politiei poate fi salvator, de aceea orice intarziere poate agrava consecintele
•Parintii ar trebui sa stie: ◦Cel mai important lucru pe care il poate face un parinte este sa fie un model pentru copilul sau.
◦Discutiile sincere si deschise pot da o mare lovitura drogurilor: acestea isi vor pierde atractia de lucru secret si misterios.
◦O imagine „catastrofala” a consumului de droguri nu ajuta la nimic; e mai bine sa arati copiilor atat partile bune ( calmarea durerilor, buna dispozitie, etc.), cat si pe cele negative ale utilizarii unor astfel de substante; daca li se spune ca sunt deosebit de nocive si ei observa ca, totusi, unele persoane le folosesc ( ex.: medicul prescrie morfina unui bolnav, parintii sau alti cunoscuti fumeaza sau beau alcool), ei vor considera ca au fost pacaliti si ca interdictia este doar un exces de severitate din partea dumneavoastra.
◦Daca va confruntati cu problema consumului de droguri de catre copiii dumneavoastra nu treceti direct la concluzii; e bine sa ascultati, mai intai, explicatiile copiilor pentru a cunoaste cauzele care i-au determinat la acest gest si apoi sa incercati sa le inlaturati sau sa-i ajutati pe copii sa le inlature ei insisi.
◦Incercati sa cunoasteti, pe cat posibil, intregul cerc de prieteni al copiilor dumneavoastra si familiile acestora; discutati atat cu copiii, cat si cu parintii lor asupra problemelor comune.
◦Atrageti atentia copiilor asupra eventualelor persoane dubioase din anturajul lor; evitati interdictia brutala si fara explicatii de a mai vorbi cu cineva.
◦Observati comportamentul copiilor si sesizati eventualele schimbari negative intervenite in modul lor de viata ( nepasare, irascibilitate, raspunsuri obraznice, agresivitate, absenta nejustificata de acasa sau de la scoala, cheltuieli mari, detinerea unor sume de bani, obiecte de valoare, etc.). Identificati cauzele acestor schimbari de comportament si a provenientei bunurilor respective si discutati cu ei pentru a-i determina sa se indrepte si sa renunte la aceste bunuri.
◦Mentineti legatura in permanenta cu unitatile de invatamant; in caz de nevoie apelati la institutiile specializate care pot oferi consultanta si ajutor (politie, cabinete medicale, organizatii neguvernamentale).

ADEVARUL DESPRE DROGURI

– DROGUL NU TE FACE LIBER
– DROGUL ESTE INSELATOR, PRODUCE FOARTE REPEDE OBISNUINTA
– DROGUL NU USUREAZA COMUNICAREA
– DROGUL EXCLUDE INDIVIDUL DIN ORICE ACTIVITATE FAMILIALA SI PROFESIONALA
– DROGUL NU REZOLVA PROBLEMELE CU CARE NE CONFRUNTAM

sursa: www.PolitiaRomana.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s