Salutam initiativa Parisului de a pastra rromii

Parisul a „pus capat politicii cifrelor” in privinta expulzarii rromilor si intentioneaza sa evite „stigmatizarea” acestora, a anuntat sambata Ministerul francez de Interne.

Anuntul vine la o zi dupa ce Franta a fost pusa sub supraveghere de catre Uniunea Europeana (UE), relateaza AFP.

Ministrul socialist de Interne Manuel Valls, criticat de catre asociatii dupa desfiintarea mai multor tabere ilegale in ultimele zile, lucreaza pentru a gasi „solutii alternative”, a declarat un membru al cabinetului sau, contactat de AFP.

„S-a pus capat politicii cifrelor, care conducea la derive si denatura deciziile justitiei”, a adaugat el.

„Contrar politicii duse de catre precedentul Guvern, nicio populatie nu este vizata in sine. In Franta nu mai exista ‘politica etnica'”, a subliniat acest membru al cabinetului lui Valls.

Fostul presedinte de dreapta Nicolas Sarkozy a stabilit o legatura intre infractionalitate si „implantatiile salbatice de tabere de rromi”, cerandu-le prefectilor sa le desfiinteze.

„In prezent, prefectii nu au nicio cifra imperativa” si li s-a cerut sa lucreze pe plan local la solutii alternative impreuna cu asociatiile, atunci cand acest lucru este posibil”, a subliniat sambata ministerul.

„Operatiunile de desfiintare de tabere ilegale care fac obiectul unor decizii ale justitiei in executare se desfasoara in continuare”, a anuntat vineri ministerul intr-un comunicat.

Cu toate ca „respectarea demnitatii persoanelor este un imperativ constant al actiunii publice”, „dificultatile si riscurile sanitare locale reprezentate de aceste tabere insalubre nu pot ramane fara raspuns”, a adaugat acesta.

Cateva zeci de rromi romani, care au beneficiat de un ajutor umanitar pentru intoarcerea in tara (in valoare de 300 de euro pentru adulti si de 150 de euro pentru copii), au fost expulzati joi in Romania pe baza de voluntariat, potrivit versiunii oficiale. Asociatiile au denuntat expulzari deghizate.

Serviciile comisarului european pentru Justitie Viviane Reding au anuntat vineri ca se afla „in contact cu autoritatile franceze pentru a se asigura ca regulile europene sunt respectate” in privinta rromilor.

sursa: ziare.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s