Primul Congres Sionist in Romania

Primul congres sionist 1881

Primul congres al tuturor Uniunilor Sioniste din Romania pentru colonizarea Eretz Israelului a avut loc la Focsani in urma cu 123 de ani, in 30-31 decembrie 1881, cu participarea a 56 de delegati, reprezentanti ai 33 de organizatii locale care reprezentau aproximativ 70,000 de mii de activisti – o treime din evreii din Romania, doi redactori, trei reporteri de ziare si oaspeti de seama. Acest congres din 1881, primul de felul lui, cu 16 ani inaintea primului Congres Sionist de la Basel din 1897, a avut o mare influenta asupra evreilor din Romania, iar lucrarile lui au starnit ecouri puternice si in afara Romaniei.
Ca presedinte al Congresului a fost ales Smuel Pineles din Galati, insufletitorul miscarii pentru colonizarea Israelului. Secretarul Congresului a fost David Rintzler, care i-a scris cu mana lui lui Hertzel invitatia in limba ebraica. Presedintele de onoare al Congresului a fost ales rabinul Focsanului, Moshe Halevy Goldring, al carui discurs a fost primit cu aplauze insufletite.

La deschiderea congresului din Focsani a fost intonat pentru prima oara imnul „Hatikva”. In anul 1883 acelasi imn este intonat si in orasul Rishon Le Zion iar apoi acest imn se raspandeste in toate tarile Galutului. In zilele noastre imnul „HaTikva” este imnul oficial al Statului Israel.

Congresul a hotarat ca solutia pentru rezolvarea problemei evreiesti din Romania este emigrarea in Israel si colonizarea agricola, crearea unei vieti noi evreiesti, independente.
Congresul din Focsani a fost un fenomen nou in istoria poporului evreu. Ecourile lui scot in evidenta cotitura serioasa in modul de gandire a evreimii romane si est-europene in problema emigrarii in Israel (Alyia).
Hotararile Congresului au inceput a fi puse in aplicare in anul 1882 cand au venit in Israel pionierii evrei care au intemeiat orasele Rosh Pina si Zichron Iaakov, printre ei si 3 familii din Focsani (Israel Sehter, Alter Vainstoc-Filderman si Itzhak Aaron Apelboim).
Congresul din Focsani a fost primul de acest fel din istoria poporului evreu, care si-a pus ca obiectiv crearea unui stat in Tara lui Israel.

De ce a avut loc Congresul la Focsani ?
Focsani, simbolizeaza unirea Principatelor Romane si se poate face o analogie intre Unirea celor doua tarisoare care au devenit o tara mare; asa si poporul Evreu este slab, unit si va deveni puternic !

Demn de mentionat este ca in 1886 cunoscutul politician roman Dimitrie Sturza a declarat intr-un interviu la New York Herald, ca ideea crearii unui stat pentru evrei este exceptionala. Intr-adevar in 1889 ia nastere la Focsani Societatea „RIMON” care are ca scop infiintarea in Eretz Israel a unei asezari agricole si industriale. De asemenea s-a infiintat o biblioteca sionista publica numita „Peretz Smolenskin”.
In anul 1902 are loc la Focsani inca un congres sionist pe tara, cu scopul raspandirii si intaririi ideii nationale si activitatii pentru Alyia in Israel.
Numele orasului Focsani poate fi scris cu litere de aur in istoria sionismului.
Abia dupa 15 ani, in anul 1896, Dr Theodor Hertzel a initiat primul congres sionist care a avut loc la Basel ( Elvetia!).

In urma Congresului la sfarsitul anului 1882 a luat fiinta in oras Organizatia Femeilor Zioniste – „Bnot Zion” (Fiicele Zionului) si au avut ca scop infintarea scolilor in coloniile evreiesti infiintate de evreii din Romania in Eretz Israel. Presedintele organizatiei a fost doamna Goldring, sotia rabinului sef al orasului Focsani.

Lista delegatilor la Congresul Sionist din 1881

 1. Din Adjud – Levi Durst, Elias Witzling
 2. Din Bacau – Avram Balter, Israel Avram Groper
 3. Din Barlad – Max Juster, Cunti Litman
 4. Din BotosaniNaftule Sonnenblic
 5. Din Bucuresti sect. 1-a – Meir Weinberg, N. Popper
 6. Din Bucuresti sect. 2-a – Avram Eizenstein, Sulam Barder
 7. Din Buzau – Avraham Brin, Zvi Aharon
 8. Din Caiut – Iosef Sehter
 9. Din Cucu – Aram Ithac Etrog
 10. Din Focsani – Rav Mose Aron Goldring, J.M. Brenner, Israel Teller,  J.Sefter, F.Goldenthal, M.David, A. Cahane
 11. Din Galati – S.Pineles, Mendel Cohen, Alter Cleper
 12. Din Giurgiu – Berl Waissman
 13. Din Husi – Iosef Gurfinkel
 14. Din Iasi – Mose Mates, Nuta Faierstein
 15. Din Ivesti – Jacob Sapira, Aram Klein
 16. Din Moinesti – David Bucsester, Mendel Grinberg
 17. Din Namoloasa – Aizic Abramovici
 18. Din Odobesti – Smuel Gross, Samuel Vaidenfeld
 19. Din Pascani – Fishel Bloh
 20. Din Panciu – Aron Moshe,Haim Ben Reb Efraim
 21. Din Piatra Neamt – Israel Moshe Atrug
 22. Din Pitesti – Israel Broinstain
 23. Din Podu-Turcului – Beniamin Weininger, Jehzkel Goldraht
 24. Din Ramnicu Sarat – Rav Avner Cassvan, Iosef Feldman
 25. Din Roman – Simen  Lazarovici, J.Landau,Alter Flichter
 26. Din Slatina – Nici unul
 27. Din Tecuci  – Ghetil Feldman, Hers Berman
 28. Din Turnu Severin – Dr. Coler
 29. Din Vutcani – Avram Rozenzweig

sursa: Jew-Focsani.com

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s