Cine e Traian Basescu, presedintele suspendat? Un fanatic al fraudei holocaustologice: Mesajul Presedintelui României, Traian Bãsescu, adresat Conferintei internationale „Pogromul de la Iasi (28-30 iunie 1941) –- prologul Holocaustului în România”

Shimon Peres si Traian Basescu

Mesaj al lui Traian Basescu, aparut in cartea „Pogromul de la Iasi (28-30 iunie 1941) – prologul Holocaustului din Romania” , o inventie a Institutului National pentru Studierea Holocaustului din Romania – Elie Wiesel.

Excelenta Voastrã Mare Rabin,
Domnule Ministru,
Excelenta Voastrã doamnã Ambasador al Statului Israel,
Excelentele Voastre domnilor ambasadori,
Domnule Rector,
Doamnelor si domnilor,
În urmã cu 65 de ani, orasul Iasi a fost scena ororilor si crimelor care au constituit începutul actiunii sistematice de eliminare fizicã a populatiei evreiesti din România, la ordinul expres al autoritãtilor politice din acea vreme. Ideologia urii rasiale a inventat chiar pretexte pentru a adopta arestãrile si executiile, jafurile si tortura ca pedepse pentru uneltire si trãdare. Întretinerea unei atmosfere antisemite si provocarea unei psihoze în masã au fost mãsuri diabolice de pregãtire a pogromului din 28-30 iunie 1941. Evacuati noaptea din propriile case, terorizati, umiliti, învinuiti pe nedrept, evreii din Iasi au fost
adunati la Chesturã, unii dintre ei fiind executati pe loc, altii având parte de o agonie terifiantã, fiind obligati sã treacã peste cadavre, închisi pânã la asfixie în vagoane de
marfã din care au coborât, la capãtul cãlãtoriei mortii, doar foarte putini.
Desigur, istoricii cunosc bine aceste fapte. Raportul Final al Comisiei Wiesel le înregistreazã si le propune memoriei noastre cu o urgenţã care nu se diminueazã în timp! Este vorba de urgenţa privirii critice asupra trecutului şi conştiinţei propriei noastre responsabilitãţi. Este vorba, de asemenea, de urgenţa asumãrii memoriei şi a lecţiei acestei istorii cutremurãtoare.
România a fãcut paşi importanţi pe calea recuperãrii istoriei ºi a asumãrii memoriei.
În 2005 a fost inaugurat Institutul Naþional „Elie Wiesel” pentru Studierea Holocaustului din România şi tot anul trecut, cu prilejul Zilei Holocaustului, am lansat un manual de liceu despre Istoria evreilor. Am considerat întotdeauna cã eforturile noastre trebuie sã
se îndrepte spre prezentarea şi rãspândirea, prin programe educaţionale, a adevãrului despre suferinta comunitãtii evreiesti din România, precum si spre aprofundarea cercetãrilor privitoare la Holocaustul care a avut loc în tara noastrã.

Stim cã una dintre cauzele favorizante ale ororilor din iunie 1941, de la Iasi, a fost disponibilitatea populatiei civile de a participa la o astfel de „vânãtoare de oameni”.
Oricât de multe detalii despre spiritul epocii am avea, rãmâne cu neputinţã de înţeles cum oamenii pot face atât de uşor dovada inumanitãţii faþã de semenii lor, cum cei care locuiesc împreunã de secole cad pradã provocãrilor la violenţã faţã de cei rãmaşi fãrã
apãrare, cum prejudecãţile se pot transforma în urã şi ura în crimã.
Or, spiritul civic care lipsea atunci, sentimentul solidaritãţii umane care, cu rare
excepţii, a cedat în epocã, trebuie sã se constituie în datoria noastrã, a celor de astãzi,
faþã de suferinţa şi moartea celor de acum 65 de ani.
Pentru ca astfel de fapte sã nu mai aibã loc niciodatã, cunoaşterea lor obiectivã, cercetarea documentelor sau cuantificarea lor statisticã au nevoie de opţiunea noastrã riguroasã şi ireversibilã pentru democraţie, precum şi de reacţia profundã a fiecãruia dintre noi în faţa încãlcãrii demnitãţii persoanei.
Sunt convins cã fiecare dintre dumneavoastrã, care participaþi la aceastã conferinţã internaţionalã despre Pogromul de la Iaşi, însoţiţi efortul de cãutare a adevãrului şi de înţelegere a istoriei cu reflecţia moralã asupra tragicelor evenimente pe care le comemorãm.

Din 2011
Băsescu: Pogromul de la Iaşi, una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din România
Pogromul de la Iaşi, din 27-29 iunie 1941, reprezintă una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din România şi nimeni, niciodată, individ sau autoritate nu va putea găsi vreo justificare sau vreo scuză, se arată într-un mesaj al preşedintelui Traian Băsescu.

Mesajul şefului statului, ocazionat de comemorarea a 70 de ani de la Pogromul de la Iaşi, a fost citit de consilierul prezidenţial Iulian Fota în cadrul manifestărilor organizate la Iaşi, informează MEDIAFAX.

„Pogromul de la Iaşi, din 27-29 iunie 1941, reprezintă una dintre cele mai tragice pagini din istoria evreilor din România. Acţiunile de distrugere fizică a evreilor din Iaşi s-au desfăşurat la ordinul expres al lui Ion Antonescu, secondat de autorităţile publice locale. La 29 iunie 1941, Mihai Antonescu a ordonat deportarea tuturor evreilor din Iaşi, inclusiv a femeilor şi copiilor, în drum spre gară evreii supravieţuitori fiind bătuţi şi umiliţi. Astăzi, în acest frumos oraş european, Iaşi, aducem un pios omagiu celor care au pierit atât de tragic în acele zile, celor care au fost aruncaţi în vâltoarea istoriei, doar pentru că erau diferiţi, doar pentru că erau evrei. Pentru faptele de la Iaşi, din iunie 1941 ca şi pentru alte fapte similare, precum cele de la Bucureşti, din 21-23 ianuarie 1941, nimeni, niciodată, individ sau autoritate nu va putea găsi vreo justificare sau vreo scuză”, se arată în mesajul şefului statului.

Potrivit sursei citate, Băsescu apreciază că Pogromul de la Iaşi, ca şi tragedia Holocaustului în ansamblul său, reprezintă „un capitol cutremurător al istoriei României, punându-ne pe toţi în faţa nevoii de a ne asuma responsabilitatea pentru gravele erori din trecut”.

„Avem datoria de a ne aduce aminte de suferinţa concetăţenilor noştri, evrei sau romi, de sacrificiul lor, cinstindu-le memoria. Comemorarea celor care au pierit în condiţii atât de tragice este expresia responsabilităţii şi maturităţii noastre”, se arată în mesaj.

De asemenea, şeful statului mai arată că societatea românească nu mai este una la răscruce.
„România este o ţară europeană şi îşi asumă toate obligaţiile care derivă din acest statut. Din anul 2005, unul dintre obiectivele mele majore a fost acela de a dezvolta sentimentul responsabilităţii atât prin acceptarea vinei pentru greşelile din trecut, cât şi prin garantarea faptului că, în România, niciodată ura nu va mai fi o politică de stat. Sub conducerea mea, statul a combătut în mod constant manifestările antisemite şi xenofobe. În ultimii ani ne-am străduit ca în şcolile şi universităţile din România subiectul Holocaustului să fie predat, să fie discutat şi înţeles, să fie prezent. Tânăra generaţie reprezintă viitorul acestei ţări. Am reuşit acest lucru cu sprijinul unor instituţii ca Memorialul Yad Vashem de la Ierusalim sau Muzeul Holocaustului de la Washington, lucru pentru care le mulţumesc încă o data”, a mai susţinut preşedintele Băsescu.

El a arătat că în România există o zi de comemorare a Holocaustului, 9 octombrie, există Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, există manuale despre istoria evreilor sau programe de cercetare ştiinţifică.

„În data de 8 octombrie 2009, ca urmare a recomandărilor Comisiei internaţionale pentru studierea Holocaustului din România şi a sprijinului dat de către Guvernul României, am inaugurat, la Bucureşti, Memorialul Holocaustului. Ne-am asumat astfel datoria de a transmite generaţiilor viitoare atât adevărul despre trecut, cât şi responsabilităţile pentru viitor. Împreună trebuie să garantăm că astfel de atrocităţi nu se vor mai petrece niciodată pe teritoriul ţării noastre. Ca oameni politici responsabili şi ca cetăţeni ai României şi ai Europei, avem datoria de a nu mai lăsa niciodată antisemitismul şi xenofobia să distrugă vieţi, să distrugă destine şi chiar ţări. Împreună putem garanta că, în România, o astfel de evoluţie nu mai este posibilă. Mă închin încă o dată în faţa memoriei celor care au pierit în tragicele zile ale Pogromului de la Iaşi”, a mai transmis Traian Băsescu.
sursa: Realitatea.net

Basescu, prieten al comunitatilor evreiesti
Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a primit marti, 30 martie 2010, la Palatul Cotroceni, o delegatie a Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania, condusa de domnul Aurel Vainer, se arata intr-un comunicat de presa.

Cu acest prilej, domnul Aurel Vainer, presedintele FCER, i-a inmanat sefului statului Medalia de onoare „Prieten al comunitatilor evreiesti din Romania – Iubitor de pace si iubitor de oameni” din partea Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania in semn de apreciere a intregii activitati indreptate spre binele romanilor de toate nationalitatile si pentru prietenia aratata in mod constant evreilor de pretutindeni.

In cadrul intrevederii, reprezentantii comunitatilor evreiesti din Romania si-au exprimat gratitudinea pentru sprijinul acordat de presedintele Traian Basescu. De asemenea, seful statului a multumit pentru distinctia care i-a fost acordata si i-a asigurat pe membrii FCER de intreaga sa pretuire. (DIVERS – http://www.divers.ro)

Băsescu: în cazul unui conflict Iran-Israel, România va fi un partener loial NATO

Preşedintele Traian Băsescu a declarat după convorbirile cu omologul său israelian Shimon Peres, aflat în vizita la Bucureşti, că în cazul unui conflict cu Iranul, România va fi un partener loial al NATO şi va pune la dispoziţie Israelului spaţiul său aerian.

„Cred că nu este momentul să vorbim despre conflict. Noi sperăm ca sancţiunile impuse de Consiliul de Securitate al ONU să creeze la Teheran soluţia corectă – nu aceea a săpării de gropi pentru militarii americani, ci aceea a deschiderii negocierilor transparente. Iar, dacă va fi cazul, România va fi un partener loial al alianţei NATO din care face parte şi un partener loial al Israelului”, a spus şeful statului.

Preşedintele a ţinut să sublinieze că apreciază drept esenţial ca stadiul actual al situaţiei să evolueze într-un sens favorabil prin negocieri.

„Diplomaţia este cea care trebuie, în opinia noastră, să soluţioneze diferendul Iranului cu lumea, cu democraţia”, a mai spus Băsescu

Consiliul de Securitate al ONU a impus, la 9 iunie, noi sancţiuni Iranului, pentru a patra oară începând din 2006, în încercarea de a convinge această ţară să îşi suspende activităţile nucleare sensibile şi să dea asigurări comunităţii internaţionale privind natura paşnică a programului său, a relatat AFP.

Consiliul a adoptat în acest scop Rezoluţia 1.929, redactată de Statele Unite şi având drept coautori Germania, Franţa şi Marea Britanie. Textul reia şi lărgeşte câmpul sancţiunilor deja adoptate de trei ori de Consiliul de Securitate, în decembrie 2006, martie 2007 şi martie 2008. Acesta prevede în special că Iranul nu va putea investi în străinătate în anumite activităţi sensibile, precum minele de uraniu şi că navele sale vor putea fi inspectate în apele internaţionale. Aceste inspecţii nu erau autorizate până în prezent decât la chei.

Preşedintele României l-a informat pe omologul său israelian ca „România susţine fără rezerve aplicarea ultimelor rezoluţii ale Consiliului de Securitate al ONU care se referă la sancţiunile aplicate Iranului. Plecăm de la principiul dreptului fiecărui stat de a utiliza energia nucleară în scopuri civile, dar respingem ideea că Iranul ar putea deţine uraniu pentru a-l utiliza în scopuri nucleare”.

La rândul lor, liderii Uniunii Europene au decis să adopte sancţiuni suplimentare împotriva Iranului, dincolo de cele decise de ONU, vizând domeniile gazelor şi petrolului, a informat AFP, citând surse diplomatice.

Iranul a avertizat, în consecinţă, că va răspunde cu fermitate Uniunii Europene, dacă aceasta continuă politica de sancţiuni privind programul nuclear controversat al Teheranului.

De asemenea, relaţiile dintre Israel şi Iran au fost tensionate în ultima perioadă de noi declaraţii critice ale liderului de la Teheran, Mahmoud Ahmadinejad. Acesta a afirmat că Israelul este „condamnat” şi a acuzat Statele Unite că protejează statul israelian.
(sursa: http://www.gandul.info/news/basescu-in-cazul-unui-conflict-iran-israel-romania-va-fi-un-partener-loial-nato-6862489 )

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s