Un israelian acuza statul Israel de JAF si umilinta

Un barbat care a luat parte la un protest in Tel Aviv si-a dat foc, sambata, si a ajuns in stare grava la spital, avand arsuri de gradul III pe 80% din suprafata corpului.

Barbatul are 40 de ani si si-a dat foc in timpul marsului pentru dreptate sociala, arata Y Net News.

Medicii de la spital au declarat ca este ranit foarte grav, dar ca viata nu ii este pusa in pericol.

Inainte de a-si da foc barbatul a citit o scrisoare.

„Statul Israel m-a jefuit si m-a lasat fara nimic”, a scris acesta pe foaie.

El a acuzat statul ca nu l-a ajutat chiar daca a suferit un accident vascular cerebral si si-a pierdut capacitatea de a lucra.

„Acuz Israelul, pe Benjamin Netanyahu (premier – n.red.) si pe Youval Steinitz (ministru de Finante n.red.) pentru umilirea constanta a cetatenilor din Israel”, a continuat el.

sursa: Ziare.com

Cinci oraşe din Israel au fost scena unor proteste sociale în acest weekend, în cadrul unei acţiuni menite a marca împlinirea unui an de la mişcarea din vara lui 2011, manifestanţii reluând, de altfel, principalul slogan al acesteia:”Poporul cere justiţie socială”, cerând demisia şefului Guvernului, Benjamin Netanyahu şi scandând „Bibi, întoarce-te la tine!”, relatează ynetnews.com şi AFP.

Potrivit poliţiei, circa 8.000 de persoane au defilat sâmbătă seara la Tel-Aviv. Manifestaţii care au reunit câteva sute de persoane au avut loc, de asemenea, la Ierusalim şi Haifa. La Tel-Aviv, mobilizarea a fost inferioară aşteptărilor organizatorilor, care mizau pe zeci de mii de participanţi, sperând să relanseze mişcarea. „Sper că multe persoane vor veni să defileze pentru a marca un an de la trezire şi că vor continua să se bată pentru un viitor mai bun în această ţară”, a declarat Dafne Leef, liderul mişcării sociale din vara lui 2011. „Anul care s-a scurs a fost foarte dens, dacă ar fi avut loc atâtea progrese câte promisiuni nerespectate au fost, am fi fost într-o situaţie cu mult mai bună”, a adăugat ea.

Demonstraţia de la Tel Aviv a fost marcată şi de un incident şocant – un bărbat în vârstă de 46 de ani, care a luat parte la manifestaţia pentru dreptate socială, şi-a dat foc, după ce a acuzat statul de situaţia dificilă în care se află. Martorii oculari, citaţi de site-ul de ştiri Ynet, au declarat că bărbatul a citit scrisoarea înainte de a se stropi cu lichid inflamabil şi a-şi da foc. „Statul Israel m-a furat şi m-a lăsat fără nimic”, se poate citi în scrisoarea citată de Ynet. „Acuz Israelul, (pe premierul) Benjamin Netanyahu şi (pe ministrul de Finanţe) Yuval Steinitz pentru umilirea constantă pe care cetăţenii Israelului trebuie să o îndure zilnic. Ei iau de la săraci pentru a le da bogaţilor”, continuă textul. Bărbatul, cu arsuri grave pe tot corpul, a fost internat de urgenţă la Spitalul Ichilov, după o intervenţie rapidă a paramedicilor.

Guvernul a reacţionat la manifestaţiile din vara trecută, care au reunit sute de mii de persoane ce protesteau faţă de viaţa scumpă şi inegalităţile sociale, înfiinţând un comitet pentru examinarea diverselor reforme. Dar numai un număr restrâns dintre ele au fost puse în aplicare.

În acest an organizatorii nu au reuşit să prezinte un front unit. În paralel cu marşul principal, care a plecat din faţa teatrului Habima din Tel-Aviv şi a regrupat aproximativ 7.000 de manifestanţi, o mie de protestatari au mărşăluit pe promenada de la Tel-Aviv, de-a lungul mării, potrivit cifrelor oficiale ale poliţiei.

În ultimele trei luni, tentativele de relansare a mişcării au reunit doar câteva mii de persoane, fiind departe de mobilizarea din 2011 care a culminat la 3 septembrie cu aproximativ jumătate de milion de persoane. (deak.istvan@jurnalul.ro)

sursa: Jurnalul.ro

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s