Ultimele carti imprumutate de la Biblioteca

Tehnica militara, etiologia crimei organizate :

Colonel Dr. Nita Dan Laurentiu – Terorismul kamikaze

General bg. dr. Gabriel NAGHI, General bg. Mihai Florian SUCATA – ATENTATUL, o istorie vesnic contemporana; Editura Pro Transilvania, 2003

Gabriel Naghi s-a născut la data de 22 martie 1962, în municipiul București. În perioada Revoluției din decembrie 1989 era ofițer la arma rachete în Ministerul Apărării Naționale. În decembrie 2004 i s-a acordat titlul de luptător care s-a remarcat prin contribuția sa la victoria Revoluției române din decembrie 1989

Politica
Puiu Dumitru Bordeiu – Partide politice si grupuri de presiune

Epoca contemporana este una a afirmarii fara precedent a factorului politic in cadrul societatii, al relatiilor interumane.
Partidele si grupurile de presiune fac parte dintre componentele de importanta majora ale realitatii politice. Este un adevar incontestabil ca primele o domina cu autoritate. Fenomenul pe care il reprezinta – caci este vorba, fara indoiala, de un fenomen – nu numai ca nu poate fi ignorat, dar trebuie luat in calcul ca unul definitoriu al societatii contemporane. Ca si partidele, grupurile de presiune sunt puse in situatia de a face fata acestei provocari, prin influentarea sistemului politic pentru apararea intereselor celor pe care ii reprezinta.
Initiativa intocmirii acestei lucrari are la baza tocmai necesitatea de ordin didactic de a pune la dispozitia studentilor Facultatii de Stiintele Comunicarii si Stiinte Politice din cadrul Universitatii Andrei Saguna un bogat material care sa contribuie la formarea unei conceptii stiintifice despre locul si rolul partidelor si grupurilor de presiune, privite ca institutii de referinta ale sistemului politic, despre elementele specifice ale impactului si conditionarilor reciproce ale actiunilor desfasurate de ele in cadrul societatii politice si societatii civile, mutatiile si tendintele lor de evolutie pe plan national si international. In aceeasi masura, initiativa in cauza isi propune crearea si fundamentarea unei conduite politice realiste, pragmatice, participative a cursantilor, care sa raspunda necesitatii dobandirii de abilitati de analiza politica si de participare in mod responsabil la activitatea politica, pe baza respectarii spiritului civic, democratic, a valorilor general-umane.
Prezentarea temelor abordate, subsumata imperativelor de ordin cognitiv si formativ mentionate, a fost realizata nu numai pe seama expunerii elementelor constitutive ale unor conceptii clasice sau contemporane in domeniu, dar si prin analiza comparativa si evaluarea situatiilor de continuitate sau conjuncturale create si a tendintelor lor de evolutie.
AUTORUL

Istorie
Semicentenarul Miscarii Legionare – Cultul dela Majadahonda si monumentul Mota-Marin

Fragment introductiv

1) Jertfa lui Mota si Marin

Totul începe cu sosirea unei echipe legionare în Spania pentru a lupta în armata nationalã contra hoardelor bolsevice cari au invadat acest sanctuar al Crestinãtãtii.

Inrolati An Tercio, Bandera 6, compania 21, legionarii participã la operatiile din jurul Madridului, distingându-se in luptele dela Boadilla del Monte, Las Rozas, Pozuelo si Aravaca. Dusmanul primeste întãrituri si opreste înaintarea spre Madrid a fortelor nationaliste. Luptele cari urmeazã sunt de fixare a frontului si Bandera a 6-a a fost retrasã pentru a întãri un punct amenintat, unde inamicul preseazã pentru a produce o rupturã. E sectorul Las Rozas-Majadahonda.

In Majadahonda, frontul serpueste chiar dealungul localitãtii. Dupã o groaznicã inclestare, satul a rãmas in posesiunea nationalistilor, dar comunistii primesc noi intãrituri si se pregãtesc pentru atac. In aceste imprejurãri, intrã in transee compania 21 pe o muche de delusor, cu fata spre inamicul care se gãsea mai in vale. Acolo s’a întâmplat marea jertfã, in ziua de 13 Ianuarie 1937.

Iatã cum descrie Alexandru Cantacuzino acest moment de rãscruce in istoria Legiunii si a neamului întreg:

«Imi dau seama cã pusca mitralierã rãmãsese fãrã servanti. Trec s’o întrebuintez eu. Inamicul, dupã primul asalt, se adãpostise într’o vâlcea si trãgea cu mare risipã de munitii. Bulgãrii de pãmânt, ridicati de obuze, mã loveau in obraz, fumul si praful exploziilor îmi usturau ochii. Fac încercãri zadarnice, nu pot pune in miscare mitraliera.

Strig ofiterului care se adãpostise si el, culcându-se in transee, cã mitraliera nu mai functioneazã, cã suntem in toiul atacului inamic fãrã mitralierã. O detunãturã doborîtoare ma forteazã sã închid ochii. Când îi deschid o clipã dupã aceea, privirea imi cade la un metru si jumãtate de mine, asupra unui corp întins cu fata la pãmânt.

Ingenunchiu si îi ridic capul. E Ionel Mota. Ii tin capul in mâini, privindu-l îndelung pierdut in nu stiu ce lume departe. La un metru zace Vasile Marin, cu spatele proptit de peretele transeii. Ma întorc sã urlu lui Clime si pãrintelui Dumitrescu, peste vuetul gloantelor si al obuzelor: „Ionel si Marin sunt morti”. Peste haina cu stropi de sânge neînchegat, ceasul lui Ionel Mota atârnã de lant, cu geamul spart. S’a oprit. E cinci fãrã un sfert.

Prin haina strãpunsã si sfârtecatã a lui Ionel Mota se vãd culorile Drapelului Românesc. E drapelul nostru pe care era scris : Legiunea Arhanghelului Mihail, Garda de Fier, cu care ne-am prezentat Generalului Moscardo. Ionel Mota era încins cu acest drapel, pe care îl luase ca sã-l poarte cu el pentru a-l pune in vârful baionetei la atac sau la defilare când cuceream un oras. Cu el speram sã intrãm si in Madrid. Desfac drapelul si îl întind peste trupurile lor.»

Anunțuri

Lasă un răspuns

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s